Facebook Pixel

Чи відключатимуть в Україні світло під час холодів

Російські окупанти під час масованої ракетної атаки 21 вересня 2023 року влучили по деяких енергетичних об’єктах у центральному та західному регіонах України. Про це повідомив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Мережі оператора системи розподілу електроенергії вражені й у Києві, зокрема, у Святошинському районі. Енергопостачання у столиці вже відновлено.

У інших областях наразі триває ремонт інфраструктури ОСР. За даними НЕК «Укренерго», магістральні мережі вже вдалося відновити.

Чи відключатимуть світло в Україні взимку 2023-2024?

Більшість компаній продовжують ремонтувати, укріплювати й оновлювати обладнання. Зокрема, ДТЕК для поточних ремонтів більшості енергоблоків інвестував понад 3,5 млрд грн.

Quote«Що стосується саме відновлення пошкодженого через обстріли, то тут також є успіхи: колеги повернули у мережу три енергоблоки», — сказав Коваленко.

Він додав, що навіть за високих темпів відновлення енергосистеми ніхто не може гарантувати, що взимку відключень світла не буде.

Quote«Загалом слід розуміти, що стан енергосистеми зараз набагато гірший, ніж був до жовтня минулого року, коли почалися обстріли. Та все залежатиме від того, чи атакуватимуть нас у цьому році», — наголосив Коваленко.

Енергетики орієнтуються на кілька сценаріїв, які залежатимуть від воєнних дій:

  • росія продовжує успішно обстрілювати енергосистему — Україна впровадить графіками відключень світла.
  • Якщо атаки росії будуть безуспішними або їх не буде взагалі — Україна має шанс пройти осінньо-зимовий період без відключень.
Подякувати 🎉