Facebook Pixel

Штурм Авдіївки: як живе місто, що з 2014 року перебуває під обстрілами окупаційних військ

24 травня 2022 року з шостої ранку війська росії та так званої «ДНР» почати штурм Авдіївки. Про це повідомляють проросійські Telegram-канали. Інформацію підтвердили у новинних групах Авдіївки. Там постійно додається інформація про нові пошкодження будівель.

За даними Генштабу ЗСУ, ворог дійсно обстріляв українські підрозділи із застосуванням артилерії та авіації на Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках.

Як повідомила волонтерка ГО «Допомога» авдіївчанка Альона Громоцька, місто виглядає «як побита собака»: всюди згорівші чи побиті будівлі. Однак там досі багато містян.

«Багато людей знаходяться у Авдіївці. Я здивована їхньої кількості. Багато хто повернувся до міста, просто повернувся жити в укриття. Тому що закінчуються гроші, закінчується терпіння. Як смертники. Важко», – розповіла вона у коментарі The Page.

Штаб ГО, що допомагає авдіївцям, знаходиться у Дніпропетровській області задля того, щоб будь-які види допомоги були збереженими. Авдіївка з 2014 року перебуває під постійними обстрілами окупаційних військ.

Евакуацією цивільних займається церква Нове покоління та низка інших організацій. Евакуюють усіх, хто виявить бажання, у тому числі лежачих людей. Однак наразі у Авдіївки великі проблеми з паливом. Вартість літру бензину – 100 грн.

«Допомогу цивільним жителям Авдіївки знайти більш-менш реально. Здебільшого допомагають маленьки ГО – з Димитрову, з Терновки, з заходу України. Міжнародний Червоний Хрест надіслав допомогу на деякі городські укриття. Але всю цю допомогу ще потрібно привезти, роздати та повернутись», – додає вона.

Волонтерка розповідає, що інколи допомагають водою чи продуктами. Авдіївці вдячні усьому.

Контекст. 23 травня 2022 року в Авдіївці був один з найжахливіших обстрілів. Внаслідок дій окупантів зафіксовано багато руйнувань у житловому секторі, у місті виникли пожежі. Через безупинні обстріли гасити вогонь рятувальники не мали змоги.

Авдіївка знаходиться о 24 км від Донецьку. У місті розташований найбільший у Європі коксохімічний завод, який перебуває у процесі консервації з початку травня.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉