Facebook Pixel

Нацбанк знизив облікову ставку до 16%

З 27 жовтня Національний банк України встановив облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт.

Про це пише НБУ.

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме «обліковій ставці + 4 в. п.» (20%), а за кредитами рефінансування – «обліковій ставці + 6 в. п.» (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними.

Щодо облікової ставки в НБУ бачать можливості для подальшого зниження на наступному засіданні, якщо ринок адаптується і ризики не зростуть.

Чому НБУ знизив облікову ставку

Це рішення у межах модернізації опердизайну монетарної політики. Іншими словами — оновлення логіки операцій НБУ з банками. Це дасть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близько до облікової ставки. Як результат, збільшиться спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки.

Утримання ж незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів. Простішими словами – із можливістю населення захистити свої заощадження від інфляції (яка, за прогнозом НБУ, наступного року прискориться до 9,8%), зберігаючи їх у гривневих інструментах: депозитах та ОВДП.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉