Facebook Pixel

Нацбанк виводить Сенс Банк з ринку: причини

20 липня Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк АТ «СЕНС БАНК». З 21 липня Фонд гарантування вкладів вводить тимчасову адміністрацію у банку.

Про це пише прес-служба НБУ

Чому у Сенс Банк вводиться тимчасова адміністрація ФГВФО

На думку НБУ власники АТ «СЕНС БАНК» не здатні достатьо підтримувати рівень капіталу, достатнього для дотримання нормативних значень, установлених Національним банком, та вжити своєчасних заходів для запобігання настанню його неплатоспроможності. Зокрема, рівень регулятивного капіталу банку зменшився на 50%.

Крім того, на власників банку Михайла Фрідмана та Петра Авена були введені санкції України, в Європейського Союзу, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів.

Зважаючи на те, що банк є системним в Україні, НБУ вирішило вивести системно важливий АТ «СЕНС БАНК» з ринку.

Який стан Сенс Банку наразі

Від 1 грудня 2022 року мережа «Альфа-банку Україна» змінила назву на Sense Bank. Це пов'язано з негативним іміджем банку, власником якого залишається олігарх Михайло Фрідман. Він є у списку санкцій ЄС, запровадженому через вторгнення росії в Україну.

3 травня 2023 року ABH Holdings (Люксембург) — власник українського «Сенс Банку», російських «Альфа-Банку» та «Альфа Страхування» — виходить із російських активів. Відповідну заяву опублікував «Сенс Банк».

2 травня 2023, Верховна Рада не ухвалила в другому читанні законопроєкт № 9107-1 щодо націоналізації «Сенс Банку». 29 травня 2023 парламент проголосував у другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Це дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉