Facebook Pixel

Китайські банки припинили приймати рублі

Китайські банки припинили приймати рублі

Китайські банки припинили приймати рублі

Три з чотирьох найбільших банків Китаю припинили приймати платежі із російських підсанкційних кредитних організацій з початку цього року. Такі обмеження ввели Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) та Bank of China. Ці гравці займають перше, друге та четверте місця за величиною активів у КНР. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Quote«ICBC і CCB відхиляють усі платежі, що надходять від санкційних фінорганізацій, незалежно від того, через яку систему вони йдуть — європейську SWIFT, російську СПФС чи китайську CIPS, розповіло джерело в російському банку, знайоме із ситуацією. Відмови китайська сторона пояснює внутрішньою політикою компанії. За словами співрозмовника, обмеження гравці запровадили навіть до цього року», — йдеться у матеріалі.

Операції з непідсанкційними кредитними організаціями рф продовжуються.

У Bank of China цю інформацію спростували і заявили, що продовжують приймати платежі з росії.

З початку січня 2024 року ці банки повідомляли російських клієнтів про припинення прийому платежів. Однак передумови склалися ще в другій половині грудня 2023 року, коли набрав чинності 12-й пакет санкцій проти рф. Після цього контроль з боку американської влади посилився.

Американо-китайський торговий баланс значно перевищує той самий показник між росією та Китаєм, а тому банки та державні корпорації відмовляються від ризикованих операцій. Найбільше труднощів при проведенні платежів з Китаєм через систему SWIFT, але складнощі виникають і з китайськими та російськими аналогами.

Bloomberg ще в середині січня писав про посилення китайськими державними банками обмежень на роботу з російськими клієнтами. За даними агентства, не менше двох банків розпочали перевірку своїх російських партнерів, плануючи розірвати відносини з тими, хто співпрацює з російським ВПК чи допомагає підсанкційним особам.

Складнощі з прийомами платежів із росії раніше також виникли у Туреччині та ОАЕ. У всіх випадках це було пов'язано з ризиком вторинних санкцій США — президент Джо Байден 22 грудня підписав указ про заходи проти закордонних банків та інших фінансових установ, причетних до операцій, пов'язаних із поставками для російського ОПК. У документі йдеться про те, що міністр фінансів після консультації з держсекретарем уповноважений застосувати до іноземної фінансової організації санкції при встановленні того, що вона сприяє угодам, пов'язаним з російським ОПК, у сфері технологій, оборони, будівництва, аерокосмічної, обробної галузей.

Санкції включають заборону на відкриття або обмеження використання коррахунків у США, блокування власності у Сполучених Штатах.

Quote«Ми очікуємо, що фінансові установи докладуть усіх зусиль для забезпечення того, щоб вони не були свідомими чи мимовільними посібниками обходу та ухилення від санкцій», — зазначbла міністерка фінансів Джанет Йеллен.

Російська влада називає міжнародні санкції нелегітимними і вимагає їх скасувати. У кремлі зазначали, що росія має варіанти обходу західних обмежень.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉