Facebook Pixel

Кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових — МОЗ

Кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових — МОЗ

Кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових — МОЗ

Кріобанки не будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових. Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я України.

У міністерстві запевнили, що держава зацікавлена в продовженні роду усіма українцями та що саме для цього запровадили законодавчий механізм безплатного збереження репродуктивних клітин українських захисників. І пообіцяли найближчим часом усунути законодавчу колізію.

Quote«Те, що в цьому законі не передбачено такої ж можливості для тих, хто загинув, — законодавча колізія, яку буде усунено у найкоротші терміни», — говориться в заяві пресслужби МОЗ.

Там запевняють, що для цього МОЗ вже співпрацює з народними депутатами.

26 січня юристка Олени Бабич розповіла, що консультувала вдову загиблого військовослужбовця, яка виявила, що не може скористатися репродуктивними клітинами чоловіка, який раніше здійснив кріоконсервування своєї сперми.

Quote«Нагадаю — нещодавно наші законодавці так сильно переймались за фінансову складову кріоконсервації біологічного матеріалу військовослужбовців, що прийняли закон, яким… заборонили використовувати сперму військового після його загибелі (!). З березня клініки будуть зобов'язані її утилізовувати. От як пояснити вбитою горем жінці, яка буквально пару місяців тому оформлювала з чоловіком документи, щоб народити дитину, що поки її чоловік боронив державу і загинув, наші законотворці буквально позбавили його права бути батьком після своєї смерті?!» — написала Олена Бабич

За її словами, в усьому винен закон №8011 про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство чи материнство, ухвалений у листопаді 2023 року, який забороняє використовувати сперму військового після його загибелі, а тому з березня клініки будуть зобов'язані утилізувати їхній біоматеріал.

Подякувати 🎉