Facebook Pixel

Молодь планує залишатися працювати в Польщі

Молодь планує залишатись працювати в Польщі

Молодь планує залишатись працювати в Польщі

Понад половина працездатних молодих біженців з України хочуть залишитися в Польщі на довше — про це свідчать дані дослідження «Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи», проведеного Міграційною платформою EWL, Фондом EWL і Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Експерти зробили порівняльну характеристику портретів українців, які планують залишитися в Польщі принаймні на рік, і тих, хто має намір повернутися в Україну. Раніше повідомляли, що третина українських біженців хочуть залишитися в Польщі щонайменше на рік або назавжди. 47% висловили намір повернутися в Україну перед або одразу після закінчення війни.

Віковий розподіл

Середній вік біженців, які планують затриматися в Польщі, – 34,3 року. Тих, хто хоче повернутися в Україну, – 38,2 роки. Майже вдвічі більше українців молодшого віку — від 18 до 25 років — мають намір залишитися в Польщі на довше (21% проти 12%). Також на 13% більше громадян України віком 36 — 45 років декларують намір залишитися в Польщі, аніж повернутися в Україну. Натомість у 3,5 раза більше українських біженців віком від 45 років збираються повернутися додому (12% проти 5%), також на 10% більше українців віком 26 — 35 років бажають повернутися на Батьківщину (26% проти 36%).

Залишитися хочуть працевлаштовані

79% українських біженців, які хочуть залишитися в Польщі, працюють. З них 24% — за фахом, більш як половина виконують роботу нижчої кваліфікацій (52%).

З-поміж тих, хто хоче повернутися в Україну, відсоток працевлаштованих українців нижчий — 65%. Натомість з-поміж них трохи менше осіб, які працюють нижче кваліфікацій (46%), так само 24% мають роботу відповідно фаху.

Географічний розподіл

З-поміж тих українських біженців, які мають намір залишитися в Польщі, найбільше вихідців з Півночі України (33%), Півдня (28%) та Центру (19%). Водночас найбільше українців хочуть повернутися додому з Півночі України — 50%, Центру — 18% та Півдня (15%). На 5% більше українців зі Сходу хочуть залишитися в Польщі, аніж повернутися додому.

Quote«Після повномасштабного вторгнення в перші місяці війни саме з півночі, центру та півдня виїжджало до Польщінайбільше українців. Нині північні області України вільні, тому все більше українців повертаються додому або чекають моменту закінчення війни, щоб повернутися. Після деокупації Херсона минулого року ми спостерігали тенденцію, що частина українців також поверталися додому. Але зараз не всі мешканці українського Півдня поспішають це робити: частина цих територій залишається під російською окупацією, зберігається небезпека через постійні обстріли на вільних або звільнених територіях. Те, що в Польщі невелика частка українських біженців зі Сходу, говорить про те, що більшість представників цього регіону, які бажали виїхати до Польщі, зробили це ще на початку війни у 2014 — 2015 роках», — пояснює Марія Кузенко, керівниця відділу легалізації Міграційної платформи EWL.

Експерти також порівняли, що мотивує українських біженців залишатися в Польщі:

  • наявність друзів і знайомих у Польщі,
  • доброзичливе ставлення поляків,
  • культурна близькість,
  • система освіти,
  • можливість легше знайти роботу,
  • доступ до соціальних пільг.

Основними чинниками для українців, які планують повернутися в Україну, є:

  • можливість возз’єднання з родиною,
  • членство України у ЄС і НАТО,
  • збільшення рівня оплати та покращення умов праці,
  • реформи системи охорони здоров’я і судової системи,
  • допомога держави у відбудові чи поверненні втраченого чи пошкодженого житла.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉