Facebook Pixel

США ввели санкції проти «пішаків ФСБ РФ» в Україні. У переліку — Козак і ще троє українців

Адміністрація президента США Джо Байдена ввела санкції проти чотирьох громадян України – колишніх і чинних народних депутатів – через їхню «шкідливу зовнішню діяльність на користь РФ». Йдеться про депутатів від ОПЗЖ Тараса Козака й Олега Волошина та ексрегіоналів Володимира Олійника і Володимира Сівковича (був заступником секретаря Ради нацбезпеки).

Як заявили в Мінфіні США, зазначені особи діють «за вказівками ФСБ РФ».

Quote«Ці чотири особи відігравали ту чи іншу роль у російських глобальних кампаніях із дестабілізації ситуації в суверенних державах задля сприяння політичним цілям Кремля. США й далі робитимуть кроки через такі дії, як ці, у партнерстві з українським урядом для ідентифікації, викриття та припинення дестабілізаційних дій Росії», — йдеться в повідомленні.

За що ввели санкції:

  • соратників Віктора МедведчукаКозака та Волошина – вважають винними у вербуванні нинішніх і колишніх українських урядовців для підриву позицій чинної влади України та захисту інтересів Кремля. Також їх звинуватили в поширенні хибних відомостей про вибори в США у 2020 році.
  • Сівкович у 2021 році співпрацював із мережею агентів російської розвідки над проведенням «операцій впливу» задля отримання підтримки з боку України офіційної передачі Криму Москві в обмін на відведення військ з окупованого Донбасу. Також його звинуватили в просуванні неправдивої інформації щодо виборів президента США у 2020 році.
  • Олійник, який «завжди підтримував Росію», у 2021 році за вказівкою ФСБ збирав інформацію про українську критичну інфраструктуру. За даними Мінфіну, у 2020 році він координував із російськими спецслужбами просування дезінформаційної кампанії щодо президентських виборів у США 2020 року

Контекст. Санкції запроваджуються через те, що світові лідери готуються до можливого вторгнення Росії в Україну та працюють із союзниками, щоб утримати Кремль від нападу. Водночас у Міністерстві фінансів заявили, що нові заходи є «окремими й відрізняються» від низки «значних» економічних і фінансових санкцій, які США загрожують застосувати до Росії, якщо вона продовжить агресію проти України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉