Мінекономіки запропонувало прибрати акцизні марки з винних пляшок

Запропоновано скасувати акциз з вин, міцність яких не перевищує 15 градусів. Фото: «Цензор.НЕТ»

На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оприлюднений для обговорення законопроєкт, який пропонує виключити з переліку підакцизних товарів натуральні вина і, відповідно, не маркувати марками акцизного податку пляшки з такими винами.

Ця зміна відноситься до звичайного (не ігристого) вина, сусла виноградного, зброджених напоїв, міцність яких вище 1,2 градуса, але не більше 15 градусів. Спирт, який міститься в готовому продукті, повинен мати повністю ферментне походження.

Крім того, в законопроєкті пропонується:

  • зняти обмеження для малих виноробів щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду;
  • дозволити розлив в алюмінієві банки вина і зброджених напоїв з вмістом спирту не більше 8,5%, отриманих виключно в результаті природного бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків;
  • встановити, що звіт про обсяги виробництва або обігу спирту, алкогольних напоїв подається малими виноробами щорічно, а не щомісяця;
  • зняти обмеження з надання державної підтримки малим виноробам як суб'єктам малого і середнього підприємництва;
  • дозволити залучення сімейними фермерськими господарствами кваліфікованих найманих працівників до сезонних робіт, а також вузькопрофільних фахівців (механізатор, агроном, зоотехнік і т.д.).

Контекст. Зараз ставка акцизу на натуральні вина становить 0,01 грн за літр, а акцизна марка коштує 0,19 грн.

Нульове мито на ввезення вина з ЄС буде введено з 2021 року згідно з зобов'язаннями України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Якби в ресторанному бізнесі діяли ті ж норми, що і в українському виноробстві, то за кожен новий рецепт салату шеф-кухареві загрожував би термін. Так вважає Євген Шнейдеріс, засновник і власник української виноробні «Бейкуш».

Читати на The Page