На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оприлюднений для обговорення законопроєкт, який пропонує виключити з переліку підакцизних товарів натуральні вина і, відповідно, не маркувати марками акцизного податку пляшки з такими винами.
Ця зміна відноситься до звичайного (не ігристого) вина, сусла виноградного, зброджених напоїв, міцність яких вище 1,2 градуса, але не більше 15 градусів. Спирт, який міститься в готовому продукті, повинен мати повністю ферментне походження.
Крім того, в законопроєкті пропонується:

- зняти обмеження для малих виноробів щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду;
- дозволити розлив в алюмінієві банки вина і зброджених напоїв з вмістом спирту не більше 8,5%, отриманих виключно в результаті природного бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків;
- встановити, що звіт про обсяги виробництва або обігу спирту, алкогольних напоїв подається малими виноробами щорічно, а не щомісяця;
- зняти обмеження з надання державної підтримки малим виноробам як суб'єктам малого і середнього підприємництва;
- дозволити залучення сімейними фермерськими господарствами кваліфікованих найманих працівників до сезонних робіт, а також вузькопрофільних фахівців (механізатор, агроном, зоотехнік і т.д.).
Контекст. Зараз ставка акцизу на натуральні вина становить 0,01 грн за літр, а акцизна марка коштує 0,19 грн.
Нульове мито на ввезення вина з ЄС буде введено з 2021 року згідно з зобов'язаннями України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Якби в ресторанному бізнесі діяли ті ж норми, що і в українському виноробстві, то за кожен новий рецепт салату шеф-кухареві загрожував би термін. Так вважає Євген Шнейдеріс, засновник і власник української виноробні «Бейкуш».
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також