Facebook Pixel

Надання кредитів «єОселя» пришвидшується: як зараз подати заявку на кредит

Протягом трьох місяців за програмою пільгової іпотеки «єОселя» українцям видали 277 кредитів. Наступного року програма стане доступною для всіх українців — очікується, що житло отримають приблизно 12 — 15 тис. заявників. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко під час брифінгу 21 грудня.

Кредит «єОселя» тепер можна оформити в застосунку

З 1 жовтня програма пільгового кредитування «єОселя» працювала в тестовому режимі. Оформити заявку на іпотеку заявники могли лише через портал «Дія». Тепер ця функція також доступна в застосунку «Дія». У Мінцифри та Мінекономіки очікують, що це прискорить опрацювання заявок.

На 1 грудня за іпотекою «єОселя» було видано 111 кредитів за участю п’яти банків, які зараз беруть участь у програмі. Про це повідомила «Українська фінансова житлова компанія», через яку фінансуються кредити. Сьогодні повідомляється вже про 277 кредитів, більш як половину з них було видано в грудні.

«Ми розраховуємо, що до кінця року кількість виданих кредитів зросте до 500», — сказала Свириденко.

На швидкість розгляду заяв також може вплинути збільшення кількості банків, що беруть участь у програмі. Під час брифінгу 21 грудня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що натепер ведуться перемовини про участь ще 8 банків.

Свириденко зазначила, що найбільше кредитів було видано військовим і правоохоронцям — 85% заявників. Більшість прокредитованного житла — це вторинний ринок (71%).

Загалом за три місяці на пільгове кредитування українці подали 24 тис. заявок. З них 8 тис. заявок опрацьовують банки.

Коли «єОселя» буде доступною для всіх

Натепер розраховувати на державне кредитування купівлі житла можуть лише п’ять категорій громадян:

  • військові;
  • медики;
  • вчителі;
  • правоохоронці;
  • наукові працівники.

Кредити надають під 3% на строк 20 років за умови мінімального першого внеску в розмірі 20%.

Планувалося, що з 1 січня «єОселя» буде доступною вже для всіх категорій охочих, але під 7% річних. Проте на момент брифінгу Свириденко не змогла назвати точну дату початку роботи програми за новими умовами — орієнтовно це станеться за два місяці.

Подякувати 🎉