Facebook Pixel

«Доступні кредити 5-7-9%»: на що беруть кредити українські підприємці під час воєнного стану

Автор

З початку дії воєнного стану українці отримали від банків понад 68 млрд грн кредитів у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%». У державному Укргазбанку підрахували, у яких регіонах, скільки та на які потреби бере кредити український малий і середній бізнес (МСБ) найчастіше.

Понад 16 тисяч кредитних договорів уклав МСБ під час повномасштабної війни

Попри війну бізнес не припиняє шукати можливості для розвитку. За даними Фонду розвитку підприємництва, з 24 лютого в межах держпрограми підприємці уклали понад 16 тис. кредитних договорів.

QuoteУкргазбанк щодня надає 6 кредитів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Зокрема, із 44 банків — учасників програми один лише Укргазбанк видав більш як 7 млрд грн кредитів на потреби МСБ. У середньому для банку це 6 кредитів щодня. Загальний приріст кредитного портфеля МСБ склав 32%.

Кількість кредитів за регіонами

За статистикою Укргазбанку, кредитні угоди за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» від початку повномасштабної війни найчастіше укладали в Одеській і Дніпропетровській областях. Мешканці цих регіонів узяли в Укргазбанку по 93 кредити.

Далі в п’ятірці лідерів: Київська область – 76 кредитів, Кіровоградська – 68 кредитів, Львівська – 65 кредитів. Прогнозовано найменше кредитів підприємці оформили в Херсонській області – 2 угоди.

Аграрії – лідери з-поміж позичальників

Найбільше кредитів брали компанії у сфері сільського господарства – 50,8% усіх пільгових кредитів. Від початку дії воєнного стану український аграрний бізнес отримав понад 25 млрд грн пільгових кредитів, з яких 3,56 млрд грн – в Укргазбанку, де середня сума кредиту склала приблизно 7,5 млн грн. Найчастіше кошти брали на придбання та модернізацію техніки для посівної кампанії.

Найбільшу кількість агрокредитів Укргазбанк видав в Одеській області – 60 кредитів. Далі йдуть Дніпропетровська та Черкаська області (48 і 42 кредити відповідно).

На що ще брали кредити українці

Окрім грошей на сільськогосподарські потреби, від початку повномасштабного вторгнення українці брали в Укргазбанку:

  • кредити на підтримку бізнесу у воєнний час для запобігання російській агресії та подолання її наслідків – 3,04 млрд грн;
  • антиковідні кредити – 563 млн грн;
  • кредити на рефінансування – 30 млн грн;
  • інвестиційні кредити – 19,67 млн грн.

У банку зазначають, що запити на інвестиційне, антикризове кредитування та рефінансування з боку МСБ зменшилися в десятки разів проти 2021 року.

Кредити «5-7-9%» на відновлення виробництва

На програму «Доступні кредити 5-7-9%» у проєкті бюджету на 2023 рік передбачено 16 млрд грн. Держава надаватиме фінансову підтримку українському МСБ на відновлення частково або повністю зруйнованих виробничих потужностей.

Згідно з рішенням, яке ухвалив уряд 14 жовтня 2022 року, підприємці зможуть отримати кредит під 9% на строк до 5 років на суму до 60 млн грн. Виконання зобов'язань за такими кредитами частково забезпечуватиме державна гарантія.

Quote«Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» і надалі буде суттєвим і дієвим інструментом підтримки українського бізнесу під час війни. Поточна тенденція дає змогу спрогнозувати, що з-поміж наших клієнтів, окрім фінансування обігового капіталу, зростатиме попит на кредити на інвестиційні цілі. Їх буде направлено на модернізацію та відновлення виробничих потужностей, постраждалих від бойових дій; релокацію підприємств; запуск нових напрямків діяльності для виходу на нові ринки», – коментують в Укргазбанку.

Про Укргазбанк

Укргазбанк – перший учасник програми «Доступні кредити 5-7-9%», що відіграє значну роль у підтримці малого та середнього бізнесу України. Банк і далі надає доступне фінансування для українського бізнесу за державною програмою. Кредитні кошти можна отримати на будь-які цілі, передбачені умовами програми.

Докладну інформацію можна отримати в центрі підтримки бізнес-клієнтів, безплатно зателефонувавши за номером: 0800-305-305, або у відділеннях Укргазбанку.

На початок вересня бізнес в Україні вже отримав доступні кредити на 138 млрд грн. Кожен восьмий підприємець очікує зростання бізнесу у 2022 році.

Подякувати 🎉