Facebook Pixel

Боротьба з корупцією: Україна піднялася на 116-те місце у світовому рейтингу

У 2022 році Україна піднялася на одну сходинку у світовому Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) й тепер посідає 116-те місце зі 180 країн із 33 балами. Про це повідомили в Transparency International Ukraine.

За останні 10 років показник України зріс на 8 балів. Наші минулорічні 33 бали — це найвищий показник для України від часу запуску оновленої методології СРІ.

У Transparency International Ukraine нагадали, що до минулорічного рейтингу не потрапили антикорупційні розслідування, що сколихнули Україну в січні 2023 року.

Quote«Україна показала, що боротьба з корупцією в нас триває навіть в умовах війни. Проте варто розуміти, що весь успіх антикорупційної реформи за останнє десятиліття може швидко зійти нанівець. Останні гучні корупційні кейси, зокрема, щодо закупівель під час війни з росією, важко пояснити не тільки українцям, але й іноземним партнерам. Якщо дані, що не несуть загрози безпеці, й надалі будуть закритими, е-декларування чиновників не відновиться й взагалі українці матимуть вкрай обмежені можливості дізнаватися про роботу влади, ми втратимо свої позиції швидше, ніж можемо собі уявити», — попередив виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик.
Боротьба з корупцією: в 2022 Україна піднялась на 116  місце в світовому рейтингу. Інфографіка Transparency International Ukraine

Боротьба з корупцією: в 2022 Україна піднялась на 116 місце в світовому рейтингу. Інфографіка Transparency International Ukraine

Що потрібно зробити Україні, аби піднятися в Індексі сприйняття корупції 2023 — рекомендації Transparency International Ukraine

Transparency International Ukraine нагадує, що рік тому вона надала п’ять рекомендацій, як боротися з корупцією, щоб покращити рейтинг України СРІ. Чотири з них виконали частково, а одну не виконали взагалі.

Що ми вже виконали в умовах воєнного стану:

  • призначено керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури:
  • затверджено, хоча й без низки важливих положень, Антикорупційну стратегію на 2021 — 2025 роки.

Україна провалила реформу Конституційного Суду, вважають в Transparency International Ukraine: 20 грудня 2022 року Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 7662, який містить значні ризики та суперечить оновленому висновку Венеціанської комісії.

Боротьба з корупцією: що в 2022 Україна для цього зробила. Інфографіка Transparency International Ukraine

Боротьба з корупцією: що в 2022 Україна для цього зробила. Інфографіка Transparency International Ukraine

Організація рекомендує здійснити 4 комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2023 році.

1. Завершити конкурси та обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

2. Провести реформу Конституційного Суду з огляду на висновки Венеціанської комісії. Провести прозорий конкурс із відбору суддів Конституційного Суду України. Оновити органи суддівського самоврядування для забезпечення нормального функціонування судових установ і запуску повноцінної судової реформи.

3. Відкрити дані, де це можливо й не шкодить інтересам безпеки та оборони. Відновити подання електронних декларацій і їхню перевірку НАЗК. Відновити подання звітів політичних партій. Відновити функціонал органів, який обмежили через війну, окрім очевидних і обґрунтованих винятків.

4. Використовувати електронну систему ProZorro для закупівель для відновлення України після російського вторгнення. Забезпечити ефективний контроль і моніторинг закупівель.

Quote«Виконання цих кроків може не тільки покращити результати України в СРІ, але й зміцнити довіру міжнародних партнерів до нашої країни. Зокрема, це сприятиме ефективній відбудові після війни та успішній євроінтеграції України», — підкреслили в Transparency International Ukraine.
Боротьба з корупцією: що робити Україні в 2023. Інфографіка Transparency International Ukrain

Боротьба з корупцією: що робити Україні в 2023. Інфографіка Transparency International Ukrain

Тенденції CPI у світі

Так само, як і Україна, 33 бали мають Алжир, Ангола, Замбія, Монголія, Сальвадор і Філіппіни. На один бал нас випереджають Боснія та Герцеговина, Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне. А на бал менше, ніж Україна, набрали Домініканська Республіка, Кенія і Нігер.

Наша країна перебуває вище за росію, яка торік втратила 1 бал і з 28 балами посідає 137 місце в списку. Знову знизилися бали Угорщини (42 бали та 77 місце) та російської сателітки білорусі (39 балів).

Польща втратила 1 бал, але все ще є лідером у СРІ з-поміж сусідів України — 55 балів і 45 місце. Водночас покращили показники Словаччина — 53 бали (+1, 49 місце), Румунія — 46 балів (+1, 63 місце) і Молдова — 39 балів (+3, 91 місце).

Індекс сприйняття корупції 2022 показує, що більшість країн не досягли суттєвого прогресу в боротьбі з корупцією за понад 10 років. Водночас масштаби проблеми величезні: середній глобальний показник залишається незмінним і становить 43 бали зі 100 одинадцятий рік поспіль, а понад дві третини країн (122) мають серйозні проблеми з корупцією, набравши менш ніж 50 балів.

Боротьба з корупцією: як справи у сусідів України. Інфографіка Transparency International Ukraine

Боротьба з корупцією: як справи у сусідів України. Інфографіка Transparency International Ukraine


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉