Facebook Pixel

У Раді почали виконувати закон про КСУ, який не схвалює міжнародна спільнота

Верховна Рада почала виконувати закон про процедуру відбору суддів Конституційного Суду України (№ 7662) попри критику з боку міжнародних і українських юристів.

Профільний комітет ВР у четвер, 29 грудня, почав приймати від фракцій пропозиції щодо парламентської квоти в дорадчу групу експертів, яка оцінюватиме кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду України. Про це повідомив Роман Бабій, член Комітету з питань правової політики ВР України.

Згідно із законом № 7662, до дорадчої групи мають входити шість членів: два від міжнародних організацій, один від Венеціанської комісії та по одному від президента, з’їзду суддів і парламенту.

Нагадаємо: 13 грудня Верховна Рада ухвалила закон, який докорінно змінює процедуру відбору суддів Конституційного Суду України. Тепер у процесі мають брати участь міжнародні експерти, які призначаються за квотою західних структур. Цю ідею давно просували наші західні партнери на чолі зі США. Українські юристи зазначають, що залишилися ризики політизації процесу обрання експертів: законом було запроваджено процедуру делегування кандидатів від президента, парламенту та з’ізду суддів, і є небезпека, що контроль над КСУ фактично перейде до Офісу президента.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉