Facebook Pixel

Пригожин, можливо, все: що відомо про ватажка ПВК «Вагнер» та його терористів

Російські ЗМІ та росавіація повідомили про загибель ватажка терористів ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина 23 серпня. The Page розповідає, хто такий Пригожин, чому він ображався на військове керівництво рф і розпочав заколот проти чинної влади, та чим відома його приватна армія.

Хто такий Євген Пригожин

  • Народився у Ленінграді 1961 року.
  • 1977 року завершив навчання у спортивній школі-інтернаті.
  • У 1979 році Пригожина було засуджено до умовного терміну за крадіжку, а за два роки після цього — до 12 років позбавлення волі за розбій та шахрайство. За 9 років покарання достроково вийшов на волю.
  • У 1990-х роках організував кейтеринговий бізнес, відкрив мережу магазинів і ресторанів. З 2000-х років має також будівельний бізнес.
  • Пригожин отримав прізвисько «кухар путіна» за низку державних замовлень для свого ресторанного бізнесу.

Приватна військова компанія «Вагнер»: коли створена і чим відома

Пригожин є власником приватної військової компанії «Вагнер», що була створена орієнтовно у 2013 році та діяла в інтересах керівництва рф. Найманці «Вагнера» брали участь у військових діях на Донбасі, у Сирії, у Південному Судані та низці інших військових конфліктів. «Вагнерівці» відомі своїми жорстокими діями проти мирного населення у кількох африканських конфліктах.

Одне з перших згадувань про групу російських найманців з'явилося у росзмі у 2015 році. Тоді про неї писали, як про приватну військову компанію, створену для захисту нафтопроводів та суден від піратів в Африці. Проте найманці взяли участь у війні у Сирії, за що частина з них була засуджена за найманство. Одним з учасників групи був колишній спецпризначенець ГРУ міноборони рф підполковник запасу Дмитро Уткін, що згодом став керівником ПВК «Вагнер». За однією з версій, Уткін мав позивний «Вагнер», що й дало назву угрупованню.

Оскільки приватні військові формування в росії нелегітимні, групу «Вагнера» намагалися легалізувати за допомогою реєстрації як юридичну особу, що консультує з питань управління. Водночас солдати «Вагнера» неодноразово отримували державні нагороди за військову службу.

До відведення групи «Вагнера» з Бахмуту у травні 2023 року бійці Пригожина були одним з найбільших угруповань російських сил під час повномасштабного вторгнення. Російське військове керівництво виділяло найсучаснішу техніку для озброєння найманців, наприклад, танки Т-90.

Також 2022 року Пригожин займався рекрутуванням до свого війська засуджених у російських місцях позбавленням волі.

Під час свого звернення 23 червня вантажок терористів повідомив, що під його керівництвом на москву вирушають 25 тис. бійців.

Санкції проти Пригожина та визнання «вагнерівців» терористами

У грудні 2022 року Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) визнав російського олігарха, засновника ПВК «Вагнер» і довірену особу російського диктатора путіна Євгена Пригожина «людиною року» в номінації «організована злочинність і корупція».

У січні 2023 року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визнало «Вагнер» терористичною організацією, а ЄС ввів санкції проти ПВК.

Чому Пригожин образився на генералів путіна

Перші ознаки невдоволення Пригожина почали з’являтися у січні. На думку терориста, офіційна російська армія «постійно намагається вкрасти перемогу» у його угруповання.

У квітні 2023 року Пригожин почав жалітися на нестачу боєприпасів та погрожував міноборони рф забрати війська з Бахмута. Він звинувачував міністра оборони Шойгу та голову російського генштабу Герасимова у смерті його бійців. Також у своєму зверненні він говорив про «діда», який «думає, що він хороший», але насправді «кончений мудак». Пізніше Пригожин пояснив, що під «дідом» він мав на увазі російських генералів.

В одному з недавніх інтерв’ю наприкінці травня 2023 року Пригожин розкритикував вторгнення росії в Україну: «Наша священна війна з тими, хто ображає російський народ, з тими, хто його намагається принизити, перетворилася просто в рекет, а вірніше в крисятництво, підняте в ранг закону, в ранг національної ідеології». Також він відверто принижував російських генералів та натякав на серйозні внутрішні конфлікти між ними.

Що Пригожин казав про Україну

У травневому інтерв’ю Пригожин висміяв «демілітаризацію» та «денацифікацію» України. За його словами, завдяки російському вторгненню Україна стала відома у всьому світі.

Quote«Щодо демілітаризації. Якщо вони мали на початок спецоперації умовних 500 танків – тепер вони мають 5 тисяч танків. Якщо в них вміло воювати 20 тисяч людей, то тепер вміє воювати 400 тисяч людей. Як ми її демілітаризували? Виходить, що навпаки — ми її навіть мілітаризували», — прокоментував терорист.

Він також назвав ЗСУ однією з найсильніших армій світу з високим рівнем підготовки, організації та розвідки. «Більше того, вони працюють на будь-яких системах: на натівських, на радянських — однаково успішно», — резюмував Пригожин.

Також він комплементарно висловлювався на адресу українського військово-політичного керівництва.

Quote«Зеленський, хоч і є президентом країни ворожої зараз російській федерації, але все ж таки він — твердий, впевнений у собі, прагматичний, симпатичний хлопець», — сказав ватажок терористів в одному зі своїх інтерв’ю.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉