Facebook Pixel

Зустріч Зеленського з Ердоганом та Гуттерішем у Львові – про що говорили і до чого домовились

У четвер, 18 серпня, до українського Львова на зустріч із президентом Володимиром Зеленським прибули президент Туреччини Реджеп Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутерріш. Під час зустрічей вони обговорили низку тем, серед яких «зерновий коридор», ситуація на захопленій окупантами Запорізькій АЕС, питання примусової депортації українців на росію, викрадення агресором українського зерна та інших.

Зустріч Зеленського із генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерішем

Під час розмови сторони обговорили можливості подальшого розвитку «зернової ініціативи» та шляхи підвищення безпеки її реалізації. Обидві сторони погодились, що кількість суден, які беруть участь в експорті українського продовольства має бути збільшена.

Окрема увага була приділена питанню незаконної та примусової депортації українських дорослих та дітей на територію країни-агресора та захисту тих співгромадян, яких незаконно утримують на російській землі. Зеленський попросив свого візаві особисто «посприяти отриманню ООН постійного безперешкодного доступу до депортованих українців».

Також глава держави підкреслив, що міжнародна організація має сприяти тому, щоб українські військовополонені утримувались згідно з норамами, встановленими Женевськими конвенціями.

Гуттеріш поінформував Зеленського «про роботу над направленням місії ООН для встановлення фактів в Оленівці». Глава держави вистув із пропозицією щодо включення до мандату місії питання дотримання російською стороною домовленостей, досягнутих в контексті виведення українських захисників з «Азовсталі».

Зеленський заявив, що українська сторона візьме участь у 77-1 сесії Генасамблеї ООН. Він додав, що Київ напрацював низку важливих ініціатив, серед яких:

  • Механізм притягнення рф до відповідальності, зокрема створення Спецтрибуналу,
  • Міжнародний механізм компенсації збитків, яких було завдано російськими окупантами.

Окремо обговорювали питання і захопленої росіянами ЗАЕС. Президент підкреслив, що ООН має забезпечити її безпеку, демілітаризацію та очищення від російських загарбників.

Quote«Президент і Генеральний секретар ООН погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Вона має бути здійснена в легальний спосіб через вільну від окупантів територію», — йдеться у повідомленні ОП

Зустріч Зеленського із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом

Перш за все, Зеленський підкреслив, що візит турецького лідера є «вагомим меседжем підтримки» та додав, що Україні зацікавлена у продовженні тісних двосторонніх відносин.

Обидва глави держав позитивно оцінили реалізацію «зернової ініціативи». Президент Зеленський наголосив на ролі Анкари та особисто Ердогана її реалізації. Ба більше, сторони також обговорили шляхи посилення її безпеки та нарощування обсягів експорту.

Quote«Зеленський та Ердоган також розглянули питання масштабного викрадення росією зерна на тимчасово окупованій території України. Зокрема, було вказано на те, що окупанти привласнили майже 0,5 млн тонн зерна. Лідери погодилися, що будь-яка торгівля краденим неприпустима», – йдеться в повідомленні.

Сторони не оминули увагою і ЗАЕС. Окрім того, Зеленський та Ердоган говорили про оборонну взаємодію та перспективу співпраці двох країн у цьому напрямку.

Туреччина візьме участь у відновленні інфраструктури України

За присутності президентів Зеленського та Ердогана міністр інфраструктури Олександр Кубраков та турецький очільник Мінторгівлі Мехмет Муш підписали меморандум про взаєморозуміння щодо відновлення інфраструктури, який передбачає участь турецької сторони у повоєнному відновленні України.

Quote«Як перший проєкт розглядається відбудова мосту в селі Романівка Київської області, який з’єднує Бучу та Ірпінь зі столицею. Він був зруйнований на початку повномасштабного російського вторгнення, і фактично це зупинило наступ агресора на столицю», — йдеться у повідомленні.

У найближчому майбутньому сторони створять спільну українсько-турецьку робочу групу з питань відбудови нашої країни.

Подякувати 🎉