Facebook Pixel

У Ferrexpo заявили, що арешт Жеваго у Франції не стосується компанії

Компанія Ferrexpo plc поширила офіційну реакцію правління щодо арешту у Франції Костянтина Жеваго, який офіційно є її невиконавчим директором.

Quote«Компанії відомо, що пан Жеваго був затриманий у Франції французькою владою, і компанія розуміє, що це пов’язано зі справами, що не стосуються Ferrexpo. Рада директорів Ferrexpo зараз прагне прояснити ситуацію та за потреби оновить інформацію для ринку», — йдеться в електронному листі правління.

Жеваго арештували в середу, 28 грудня, у Франції. Суд міста Шамбері обрав екснардепу запобіжний захід — екстрадиційний арешт. Водночас українська сторона готує документи для екстрадиції Жеваго з Франції в Україну. Мільярдер підозрюється в організації привласнення майна комерційного банку «Фінанси та кредит» і подальшої легалізації незаконно отриманих грошових коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Ferrexpo позиціює себе як «швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні». Входить у лістинг 250 Лондонської фондової біржі (як FXPO). Група виробляє та експортує високоякісні котуни із залізної руди для світової сталеливарної промисловості. У 2021 році група виробила 11,2 млн тонн котунів і посіла третє місце у світовому рейтингу експортерів із часткою ринку приблизно 9%. З-поміж її покупців — металургійні заводи Австрії, Німеччини, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Китаю, Словаччини, Чехії, Туреччини, В’єтнаму та Америки.

У жовтні Ferrexpo повідомила про тимчасове припинення виробництва на Полтавському ГЗК через знеструмлення.

У листопаді Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила примусово націоналізувати акції «АвтоКРАЗу», що належать групі Жеваго.

На початку 2022 року з’явилася інформація, що податкова служба має власні претензії до Ferrexpo щодо рентних зборів та інших податків. Інвесткомпанія Concorde Capital тоді оцінила їх у $415 млн за 2018 — 2021 роки.

Як й інші українські мільярдери, Костянтин Жеваго в 2022 році збіднів через війну: за даними «Forbes Україна», його статки зменшилися з $2,1 до $1,4 млрд, тобто на третину.

Подякувати 🎉