Facebook Pixel

Україна вже у 2023 році почне продавати конфісковане російське майно – ФДМУ

Україна сподівається розпочати продаж конфіскованих активів росіян для фінансування відновлення вже цього року. ФДМУ хоче розпродати до 102 активів – переважно нерухомість і автомобілі.

Про це заявив глава Фонду держмайна Рустем Умєров у коментарі Reuters.

Підготовка до приватизації вже ведеться. Її планують завершити до початку третього кварталу 2023 року.

Полювання на російські активи в Україні

Виявлення всіх російських активів в Україні є тривалим і складним процесом, у якому беруть участь різні державні та правоохоронні установи.

У деяких галузях російський бізнес був значним гравцем на ринку, дехто говорить, що він мав величезну частку ринку, зазначив представник ФДМУ. Але ніхто не оцінив точну вартість цих активів.

Quote«Наша мета — це все взяти в державну власність, підготувати та продати. Ми хочемо, щоб ці підприємства працювали на державу Україну, на українських громадян», — розповів Умєров.

Передавання конфіскованих російських активів ФДМУ

ФДМУ може отримати їх у розпорядження лише після того, як щодо арештованих і націоналізованих активів буде ухвалено рішення суду.

Quote«Зараз їх необхідно передати, щоб держава могла продати право власності новому власнику без судових розглядів і ускладнень», – пояснив чиновник.

Процес вилучення російських активів в Україні

Цей процес виявився повільним і складним, зазначає Reuters.

Президент Володимир Зеленський видав укази про запровадження санкцій проти сотень громадян Росії через імовірні зв’язки з повномасштабним вторгненням. З-поміж них — російські олігархи, чиї активи є одними з найбільших в Україні.

Ці укази надають Україні право подавати позови про конфіскацію майна, що належить росіянам під санкціями. Але процес вимагає схвалення різних державних органів і часто стикається з протидією з боку власників активів, які намагаються знайти юридичні лазівки, щоб зберегти майно.

Робота ФДМУ з конфіскованими російськими активами

Після того, як Фонд держмайна отримує конфісковані активи, він працює над розв'язанням юридичних питань, відновленням діяльності та сплатою податків і заробітної плати.

Як приклад Умєров навів Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат — найбільший у світі виробник титану для аерокосмічної промисловості, конфіскований у російського бізнесмена в лютому.

За його словами, виробництво на підприємстві, де працюють 284 людини, частково відновлено, і Фонд сподівається продати його вже 2023 року.

Контекст. Україна отримала судовий прецедент для конфіскації заморожених російських активів.

10 травня Генпрокурор США дозволив передавання першої частини конфіскованих у США російських активів на користь України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉