Facebook Pixel

Десять підсанкційних російських олігархів володіють британськими «золотими візами»

Британський уряд заявив, що невелика кількість людей, які отримали так звані «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати своє багатство внаслідок корупції чи організованої злочинності. Про це пише Reuters.

Візи, які давали можливість отримати дозвіл на проживання тим, хто інвестував не менше 2 мільйонів фунтів стерлінгів ($2,43 млн), вперше введені в 2008 році, були популярними серед багатих людей з Росії, Китаю та Близького Сходу. Російські олігархи та новоспечені китайські підприємці стікалися до Лондона протягом останніх двох десятиліть, купуючи все — від розкішних будинків до футбольних клубів.

Потік інвестицій у десятки мільярдів фунтів стерлінгів допоміг Лондону зберегти своє становище однією із провідних фінансових столиць світу. Але уряд стурбований джерелом деяких із цих багатств, особливо після вторгнення Росії до України.

Минулого року уряд скасував ці візи за кілька днів до вторгнення в Україну на тлі побоювань уряду з приводу притоку незаконних російських грошей.

Quote«Огляд виявив невелику меншість осіб, пов'язаних з візовим маршрутом Tier 1 (інвестор), які потенційно схильні до високого ризику отримання багатства шляхом корупції або іншої незаконної фінансової діяльності, та/або участі у серйозній та організованій злочинності», — заявила міністр внутрішніх справ Сьюелла Браверман.

Браверман сказав, що 10 неназваних олігархів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, були серед тих, хто користувався системою золотих віз.

Загалом, за даними уряду, було видано понад 12 000 золотих віз, зокрема понад 2500 отримали росіяни.

Контекст. Правила отримання золотих віз переглядалися вже двічі. Вперше у 2015 році після того, як росія окупувала Крим, а влада Британії почала перевірки джерел коштів у заявників. Вдруге — у 2019 році, після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки. Після цього кандидати повинні були довести, що мали ці кошти як мінімум за два роки до подачі заявки на золоту візу.

У 2020 році британський парламентський комітет з розвідки та безпеки назвав програму видачі таких віз ідеальним механізмом для відмивання коштів.

Подякувати 🎉