Facebook Pixel

Другий мільярдер у космосі: трансляція польоту Джеффа Безоса

Засновник компанії Amazon та найбагатша людина у світі Джефф Безос 20 липня полетить у космос на кораблі New Shepard, який побудувала його компанія Blue Origin. Політ триватиме 11 хвилин, а ракета підніметься на висоту близько 105 км та перетне так звану лінію Кармана, з якої й починається космічний простір.

Екіпаж Blue Shepard (зліва направо Марк Безос, Джефф Безос, Олів'є Деймен, Уоллі Франк). Фото: Blue Origin

Екіпаж Blue Shepard (зліва направо Марк Безос, Джефф Безос, Олів'є Деймен, Уоллі Франк). Фото: Blue Origin

Крім Безоса на борту корабля буде його брат Марк, ветеранка авіакосмічної індустрії, перша інструкторка з космічних польотів Уоллі Фанк, якій 82 роки, та 18-літний студент, син голови інвесткомпанії Somerset Capital Partners Олів'є Деймен.

Насправді на борту повинен бути анонім, який придбав право польоту на аукціоні за $28 млн, однак він не зміг приєднатися до першого польоту і його замінив Деймен. Загалом квиток на політ у космос кораблем компанії Безоса коштує $500 000.

За планом капсула з екіпажем відділиться від ракети-носія на висоті 40 кілометрів та підніметься на 105 кілометрів, декілька хвилин пробуде у невагомості та опуститься на Землю на парашутах.

Якщо політ пройде успішно, то Безос стане другим мільярдером, який досяг межі стратосфери на кораблі власного виробництва.

Зокрема, Безос упевнений у безпечності ракети та системі спасіння, тому члени екіпажу полетять у космос без скафандрів.

Старт ракети запланований на 9 ранку (16:00 за Києвом), трансляція ж почнеться в 14:30.

Контекст. Основними конкурентами у космічній гонці серед мільярдерів є Безос, британець Річард Бренсон та Ілон Маск. Однак Бренсон першим полетів у космос ще 11 липня, а Маск успішно заключив контракт із NASA на поставку вантажів на МКС. Крім того, Безос програв Маску тендер на створення місячного посадочного модуля, тому лідером гонки його вважати складно.

Однак у Безоса наголошували, що New Shepard подолає лінію Кармана, яку Міжнародна авіафедерація вважає кордоном атмосфери та космосу, у той час як VSS Unity Бренсона подолав висоту у 80,5 км. Однак NASA, Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) та Повітряні сили США вважають лінією космоса 80 км.

Подякувати 🎉