Facebook Pixel

Ринок житла в комі. Квартири в Києві не купують, але продавці вперто тримають завищені ціни

Після офіційного запуску ринку нерухомості в травні попит на квартири в Києві все ще не відновився. Продавці тим часом або знімають житло з продажу, або штучно завищують ціни.

The Page писало про те, що купити квартиру можна, але з обмеженнями. Зокрема, угоди можуть засвідчувати не всі нотаріуси. Також зараз (і протягом місяця після скасування військового стану) заборонено вчиняти дії з нерухомістю за довіреністю, продавати житло раніше, ніж через місяць після отримання у власність. Крім того, під забороною нотаріальні дії з нерухомістю за межами області, у якій вона розташована.

Дайте дешевше: запит на квартири за $30 тис.

Найбільшою проблемою на ринку залишається відсутність платоспроможного споживання, свідчить аналітика порталу ADRESS.UA.

Крім того, ринок продовжує потерпати через війну, інфляцію, зростання курсу долара в обмінниках, який із початку війни зріс на 30%.

Водночас на ринку спостерігається тенденція штучного завищення цін на житло, зумовлена небажанням власників продавати й рекламувати квартири за заниженими цінами.

Утім, з огляду на аналітику запитів найвищий попит мали квартири в ціновому діапазоні $30 — 50 тис. – із часткою запитів 41,7%.

На другому місці за популярністю житло до $30 тис. – 33,3% запитів. Житлом у межах $50 — 70 тис. цікавилися 21,4% користувачів. Ціна вище за $70 тис. у травні 2022 року цікавила лише 1,2% користувачів порталу.

Попит на двокімнатні квартири в травні 2022 року був найвищим, як порівняти з іншими групами житла, і склав 48,4% запитів до бази даних порталу Address.ua. Однокімнатними квартирами цікавилися 47,9% користувачів порталу, трикімнатними – 3,7% користувачів, які шукають нерухомість для купівлі.

Ціни покупця: вартість за квадрат за районами Києва

Як порівняти з лютим, коли медіанна ціна пропозиції квартир на вторинному ринку Києва, представлених у базі даних порталу, склала $1500, травневі ціни показують навіть зростання.

Сьогодні середня вартість на столичному ринку нерухомості збільшилася на 3% проти довоєнного періоду — до $1548 за квадрат. А показник у категорії 1-кімнатних квартир зріс на 8,6% — до $1815 за кв. м. Двокімнатні квартири зросли в ціні на 3,5% ($1526 за кв. м.), трикімнатні в середньому подорожчали на 1,4% – до $1292 кв. м.

Ціни на квартири в Києві штучно завищені і не відображають ситуацію на ринку. Фото: ADRESS.UA

Ціни на квартири в Києві штучно завищені і не відображають ситуацію на ринку. Фото: ADRESS.UA

Утім, йдеться лише про ціну пропозиції. Адже зараз на ринку угод про купівлю майже немає.

Як зазначив у коментарі The Page директор City Development Solutions Роман Герасимчук, сьогоднішні ціни, заявлені покупцями, не можуть бути репрезентативним показником ситуації на ринку в умовах майже повністю відсутнього попиту на квартири.

Quote«Допоки не відбудеться коригування цін в оголошеннях відповідно до реальних цін угод, оголошення демонструватимуть завищені ціни», — наголосив експерт.

Герасимчук зазначив, що травень демонструє тренд на штучне завищення цін на нерухомість.

Ще один тренд — різке падіння попиту на інвестиційно-привабливу нерухомість, яку раніше купували для надання в оренду або перепродажу. Це добре помітно за падінням медіанних цін у Голосіївському, Подільському та Святошинському районах.

Прогноз ринку нерухомості: невизначеність

За словами Герасимчука, з погляду структури запитів ситуація є цілком очікуваною. Кількість запитів зменшилася вдвічі проти довоєнного періоду.

Quote«Найпопулярнішими категорії стали квартири вартістю $30 — 50 тис., переважно 1-кімнатні та 2-кімнатні. Значну частину таких запитів формують люди, які шукають продавців, готових продавати квартири за ціною, значно нижчою за ринкову», — вважає експерт.

Отже, доки кількість угод на вторинному ринку не досягне критичної позначки, оцінити потенціал корекції ціни досить проблематично.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉