Facebook Pixel

Ціни на газ в Європі продовжують зростати після атак на НПЗ росії

Ціни на природний газ в Європі продовжують зростати четвертий день поспіль, що є найдовшим періодом з кінця січня 2024-го. Причини – припинення поставок із терміналу LPG в американському Фріпорті та атаки на російську енергетичну інфраструктуру. Про це пише Bloomberg.

Чому у Європі зростають ціни на газ

Порівняльні ф’ючерси на газ зросли на 7,7%, що є найбільшим стрибком з 3 січня 2024-го. Ціни на газ знову зросли після падіння на 30% з початку року, оскільки трейдери зосереджуються на на поповненні сховищ напередодні наступної зими, пише Bloomberg.

Одним із факторів зростання цін на газ в Європі є скорочення потоків з експортного терміналу скрапленого газу у Фріпорті в Техасі, США. А експорт трубопровідного газу з Норвегії зменшується через незаплановані відключення.

Quote«Ціни на газ почали зростати зокрема після атак на російські нафтопереробні заводи, що підвищує «геополітичну температуру», – сказав Оле Слот Хансен, керівник товарної стратегії Saxo Bank A/S.

За словами Хансена, атаки на НПЗ росії та припинення поставок із Фріпорту є основними причинами зростання цін на газ. Водночас ціни на вуглеводні також зросли на 5%.

Quote«Збої на глобальних заводах зі зрідження газу – від Малайзії до США – викликають занепокоєння на ринку, оскільки в Європі наближаються останні тижні опалювального сезону. Очікується, що наступного тижня в деяких частинах північної Європи температура буде нижчою, ніж зазвичай, але потім підвищиться», – пише Bloomberg.

Окремо зростає тиск у Євросоюзі щодо скорочення імпорту російського СПГ цього року, каже єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Подякувати 🎉