Facebook Pixel

Обсяг непрацюючих кредитів в Україні скоротився на 9,7 млрд грн у 2023

1 січня 2024-го частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі України становила 37,4%, що на 0,8 в. п. нижче, ніж показник на 1 січня 2023-го. Обсяг NPL за рік скоротився на 9,7 млрд грн – до 422,4 млрд грн. Про це повідомили в НБУ.

Чому частка NPL у банківському секторі України скоротилася за 2023:

  • Ключовий фактор – зростання кредитного портфеля. У 2023 році через збільшення попиту на гривневі кредити портфель чистих корпоративних кредитів зростав сім місяців поспіль. Зокрема, на це вплинуло відновлення бізнес-активності.
  • Зростання роздрібних незабезпечених споживчих та іпотечних позик.
  • Реструктуризація заборгованості корпоративними клієнтами та списання непрацюючих кредитів фізичним особам.

Що відбувається з NPL, які з’явилися під час війни:

Quote«У жовтні 2023 року «воєнні» непрацюючі кредити бізнесу становили 31% від загального обсягу NPL. У роздрібному портфелі за час війни накопичилася понад половина теперішнього обсягу NPL», – йдеться у дослідженні НБУ.

Українські банки реструктурували 73 млрд грн, або понад 89% «воєнних» непрацюючих кредитів. Кредити боржників, які мають чи втратили активи на окупованих територіях або в зоні бойових дій, зарезервовані більш ніж на 77%.

Quote«Стандартні інструменти врегулювання в разі втрати активів через війну не працюють», – зазначила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

За даними НБУ, більшість «воєнних» NPL не пов'язані безпосередньо з окупацією або руйнуванням, тому ці позичальники зможуть поновити погашення кредитів з відновленням економіки.

Подякувати 🎉