Facebook Pixel

Петро Порошенко: чим володіє магнат широкого профілю і експрезидент України

Він пройшов шлях від засновника одного з першого кооперативів до президента України. Його називають шоколадним королем, хоча його бізнес-імперія нараховує десятки галузей господарства. Про шлях найбагатшого політика України — у матеріалі The Page.

З чого починався бізнес Порошенка

Бізнесом Петро Порошенко почав займатися з 1986 року, коли був ще студентом. Спочатку він організував компанію з розробки та настроювання комп'ютерних програм і торгував на біржі. Це був один з перших кооперативів в Україні, справа виявилася дохідною, уже на п'ятому курсі заможний студент їздив на «Волзі».

З 1990 по 1991 рік Порошенко працював заступником генерального директора Об'єднання малих підприємств та підприємців «Республіка», одночасно займаючись торгівлею. На початку 1990-х зайнявся поставками в Україну какао-бобів. Спільно зі своїм однокласником Сергієм Зайцем, який згодом відповідав у Roshen за зовнішню торгівлю, Порошенко закуповував в Європі сировину, яку перепродував кондитерським фабрикам по всій країні. З 1991 до 1993 року підприємець був генеральним директором АТ «Біржовий дім Україна».

1993 року він став генеральним директором ЗАТ «Український промислово-інвестиційний концерн» (Укрпромінвест), який об'єднав бізнеси з торгівлі автомобілями та сировиною для кондитерських фабрик. У 1996 році Порошенко разом із батьком та братом придбав Вінницьку кондитерську фабрику, на базі якої згодом виникла корпорація Roshen. Він заплатив за неї $7 млн. У тому ж році Порошенко став головою наглядової ради АТ «Вінницька кондитерська фабрика». У 1997-1998 роках він придбав фабрики в Маріуполі та Кременчуці, а 1999 року купив контрольний пакет акцій найбільшої в країні Київської кондитерської фабрики імені Карла Маркса.

Як Порошенко прийшов до політики

Разом з економічною вагою зростала і політична кар’єра Петра Порошенка. У 1998 році він вперше став нардепом від мажоритарного округу на Вінниччині. В парламенті увійшов у фракцію СДПУ(о), став членом її політбюро.

2000 року він залишив СДПУ(о), очолив фракцію «Солідарність», а наступного року — однойменну партію. У 2000-му Порошенко став співголовою Партії регіонів, а згодом — заступником голови Миколи Азарова. Він залишив її у 2021-му: у грудні партія «Солідарність» перейшла в опозицію, увійшла у виборчий блок Віктора Ющенка «Наша Україна», а сам Порошенко став керівником виборчого штабу.

Після парламентських виборів 2002 року «Наша Україна» одержала понад 25% голосів виборців. За її списками Порошенко у 2002 і 2006 роках обирався народним депутатом, очолював парламентські комітети з питань бюджету (2002—2005) та фінансів (2006—2007).

Під час Помаранчевої революції у 2004 році Порошенко очолював штаб майбутнього президента Ющенка. Після його перемоги 8 лютого 2005 року був призначений на посаду секретаря РНБО. 5 вересня 2005 року, після висунення проти нього звинувачень у корупції з боку колишнього держсекретаря Олександра Зінченка і вимог відокремити бізнес від влади, подав у відставку.

Після цього Петро Порошенко змінив багато посад. 22 лютого 2007 року його призначили головою Ради НБУ. 9 жовтня 2009 року він став міністром закордонних справ. На цій посаді Порошенко працював до 11 березня 2010 року, коли його разом з іншими міністрами звільнив новий президент Янукович.

23 березня 2012 року Янукович призначив Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі України, а 3 грудня звільнив його. Політик взяв участь у парламентських виборах як самовисуванець, в Раді став позафракційним членом Комітету з питань європейської інтеграції.

З 2014 по 2019 роки Порошенко став п’ятим президентом України, здобувши перемогу у першому турі — в ті драматичні часи його кандидатура для більшості виборців стала компромісною.

Після програшу на президентських виборах 2019 року Порошенко очолив список партії «Європейська солідарність» (ЄС). Партія пройшла в парламент на позачергових виборах, отримавши 8,10%. Наразі політик є членом Комітету Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Порошенко очолює Центральну раду партії ЄС.

Структура бізнесу Порошенка

За час розбудови політичної кар’єри Петро Порошенко розвивав і власний бізнес. У 2006 році було створено багатогалузевий холдинг, 100% акцій якого належать йому. Повна назва компанії — ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд Прайм Ессетс Кепітал» (ЗНКІФ), її CEO став батько підприємця-політика Олексій Порошенко.

Кондитерський бізнес Порошенка

Цей напрям бізнес-імперії Петра Порошенка складається з кондитерської корпорації Roshen. Станом на зараз до неї входить Київська, Вінницька, Кременчуцька кондитерські фабрики, Вінницький молочний завод та Бісквітний комплекс у Борисполі. За кордоном компанія представлена Клайпедською кондитерською фабрикою у Литві та Bonbonetti Choco Kft в Угорщині. Також корпорація має логістичний центр у Яготині та 93 фірмових магазини.

Через початок війни Roshen закрила Маріупольську кондитерську фабрику у 2014 році, також компанія зупинила та законсервувала Липецьку кондитерську фабрику у росії у 2017 році.

У порівнянні з 2021 роком корпорація Roshen у 2022-му збільшила свій прибуток у гривні з 2,9 млрд до 3,9 млрд.

ЗМІ Порошенка

Петро Порошенко, як і інші українські олігархи, приділяв багато уваги розвитку власних медіаресурсів. 2003 року був створений П'ятий канал. Серед інших ЗМІ – канал ТРТ або Трускавецьке телебачення. Воно було створене у 2009 році.

Також Порошенко володіє цілою низкою радіостанцій: Пілот-Україна, Радіо Next, Радіо Ніко FM та Радіо 5.

8 листопада 2021 року Петро Порошенко передав права власності на телеканали «Прямий» та «5 канал» їхнім працівникам. Однак ці медіа досі приділяють підвищену позивну увагу експрезиденту.

Аграрні активи Порошенка

«Укрпромінвест-Агро» — холдингова компанія, до складу якої входять: ТОВ «Група «Агропродінвест» — керуюча компанія, ПрАТ «ПК Поділля», ТОВ «ПК Зоря Поділля», ТОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2».

Цукровий бізнес «Укрпромінвест-Агро» представлено Крижопільським і Гайсинським цукровими заводами, розташованими у Вінницькій області. 2023 року станом на кінець листопада ці заводи виробили 220 тис. т цукру, або 12% загальноукраїнського об’єму. За 2022-2023 роки компанія експортувала до ЄС 120 тис. т цукру.

У компанії діють два молочно-товарні комплекси, де доглядають понад 7,5 тис. голів великої рогатої худоби. Дійне стадо налічує трохи більше 3 тис. голів.

Виробничі підприємства «Укрпромінвест-Агро» спеціалізуються на вирощуванні цукрових буряків, зернових і олійних культур, зокрема пшениці, кукурудзи, сої, соняшнику. Земельний банк корпорації становить 108 тис. га..

Загальний прибуток холдингу у 2022 році становить 6,83 млн грн.

«Аграрний холдинг «Укрпромінвест-Агро» зменшив земельний банк до 108 тис. га. Водночас в останньому маркетинговому році вдалося підвищити урожайність озимих культур до 7,55 т/га, а на окремих полях — до понад 10 т/га. Про обсяги діяльності компанії може дати уявлення обсяг сплачених податків її виробничими підрозділами — 754 млн грн за 10 місяців 2023 року сумарно до бюджетів усіх рівнів» — прокоментував Володимир Ланда.

Виробництво крохмалю Порошенка

Порошенко також виробляє крохмаль та сироп у Дніпрі на фірмах «Інтеркорн Корн Просесинг Індастрі» і «Дніпровський крохмале-патоковий комбінат» і продає його через ТОВ «Інтерстарч Україна». У грудні 2021 року Антимонопольний комітет України оштрафував ці компанії на 283,62 млн грн через зловживання монопольним становищем.

Фінансовий сектор Порошенка

Петро Порошенко володіє 9% «Міжнародного Інвестиційного Банку» та 50,08% через ПАТ ЗНКІФ «Прайм Ессетс Кепітал». Ця фінустанова входить у тридцятку найбільших банків України. Також Порошенко володіє 76,21% страхової компанії «Країна».

Інші підприємства Порошенка

У Гостомельскому районі знаходиться ще один актив Порошенка — Пісковський завод скловиробів, який виробляє скловироби для пивної, слабоалкогольної, лікеро-горілчаної, винної, безалкогольної та консервної галузей. У лютому-квітні 2022 року завод перебував під окупацією і зараз тільки відновлює виробництво, працюючи у збиток.

Через Олега Зіміна Порошенко контролює .ТОВ «Дніпропетровський дослідний завод «Енергоавтоматика». Завод «Енергоавтоматика» займається виробництвом акумуляторів для автомобілів. 2022 рік компанія завершила зі збитком у 13 млн грн.

Структури підприємця заснували ПРАТ «Київський завод експериментальних конструкцій», який виготовляє металеві конструкції для цивільного та промислового будівництва.

І нарешті, Порошенко дотичний і до спорту, маючи спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор» та спортивний клуб «5 елемент».

Що втратив Порошенко під час війни

До власності Петра Порошенка відносився Севастопольський морський завод, над яким він втратив контроль після окупації Криму.

Кілька компаній збанкрутували. У 2016 році припинила існування фірма «Екран». Компанія займалась виробництвом телекомунікаційного обладнання.

Інша втрата — Корпорація «Богдан», що складалась з автомобільних заводів у Черкасах та Луцьку і виробляла вантажівки, автобуси, тролейбуси. Господарський суд Дніпропетровської області у липні 2021 року визнав банкрутом АТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» і відкрив ліквідаційну процедуру. Причина – мільярдні борги. Раніше було затверджено реєстр кредиторів компанії на загальну суму 6,7 млрд грн.

Quote«Після того, як завод «Богдан» був визнаний банкрутом, його виробничі майданчики виставляються на продаж. Зокрема, черкаський завод у липні 2023 року був проданий за 51 млн грн компанії «Проєкт Інжиніринг»» — резюмував Володимир Ланда.

У 2021 році статки Порошенка оцінювались у $1,53 млрд, що ставило його на 7-му сходинку найбагатших людей України. У грудні 2022 року Forbes поставило Петра Порошенка на 12-ту сходинку рейтингу з $730 млн статків. А вже у листопаді 2023 року Петро і Олексій Порошенко посіли 3-тю сходинку з $954 млн у рейтингу НВ.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉