Facebook Pixel

Блокування Сахалінського родовища: суд викликав представника Держгеонадр

Шостий апеляційний адміністративний суд викликав представника Держгеонадр. Він повинен з'явитися на засідання 20 червня з приводу блокування Сахалінського газового родовища.

Про це пише «Укрнафтобуріння».

Колегія суддів зобов'язала представника Держгеонадр з'явитися обов'язково на засідання.

Як «Укрнафтобуріння» отримувало та втрачало Сахалінське родовище

У 2009 році Окружний адміністративний суд Києва та Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язали Держгеонадра видати спецдозвіл на видобуток на Сахалінському газоконденсатному родовищі компанії «Укрнафтобуріння», підконтрольній Ігорю Коломойському.

2010 рік – Держгеонадра видали цей спецдозвіл «Укрнафтобурінню».

2019 рік – Верховний Суд скасовує рішення першої та апеляційної інстанції і зобов'язує Держгеонадра повторно розглянути заяву «Укрнафтобуріння» про видачу нового спецдозволу на ту ж площу. «Укрнафтобуріння» отримало новий спецдозвіл від Держгеонадра.

2023 рік – у квітні Печерський райсуд передає «Укрнафтобуріння» в управління АРМА. Через 3,5 року, після ухвалення Верховним Судом постанови, Держгеонадра звертається до Київського окружного адмінсуду із заявою про повернення виконання судового рішення 2009 року, в якій чомусь вже просить анулювати спецдозвіл 2019 року.

Суд поновив процесуальні строки через начебто наявність листа ДБР, але відмовив у задоволенні заяви, бо спецдозвіл 2019 року було видано поза межами виконання судового рішення 2009 року.

Держгеонадра пішли в апеляцію, і Шостий апеляційний адміністративний суд скасував спецдозвіл «Укрнафтобуріння», чим зупинив видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.

У лютому 2024 року ДБР заявляє, що не вимагало від Держгеонадр подавати заяву у 2023 році та анульовувати спецдозвіл УНБ.

20 травня 2024 року Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) підтвердив блокування Сахалінського родовища.

За даними «Укрнафтобуріння», внаслідок зупинки видобутку на родовищі за пів року втрачено орієнтовно майже 285 млн кубометрів природного газу та 31 тис тонн конденсату. У 2024 році родовище може принести державі 10 млрд грн податків та дивідендів.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉