Facebook Pixel

Від віз до роботи: як українцям переїхати та облаштуватися у Великій Британії

Біженство у Велику Британію для українців 2022: візи, перетин кордону, соцвиплати, робота. Фото: unsplash / @aronvandepol

Біженство у Велику Британію для українців 2022: візи, перетин кордону, соцвиплати, робота. Фото: unsplash / @aronvandepol

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну за кордон виїхали понад 5 млн українців. Рятуючись від війни, вони обирають такі країни, як-от Польща, Чехія, Угорщина, Румунія та інші, які масово спростили в'їзд для українців.

Натомість деякі з наших громадян обирають для еміграції Велику Британію, яка всіляко допомагає нам у війні з Росією. The Page пояснює, як українці можуть в’їхати до Британії, отримати там захист, допомогу та роботу й що для цього потрібно.

1

Візи у Велику Британію для українців: допомога сім’ям і спонсорство

Згідно з інформацією на сайті посольства Великої Британії в Україні, перш ніж в'їжджати до країни, українцям потрібно отримати відповідний дозвіл.

Так, якщо ви маєте родичів, які законно живуть у Британії, ви можете безплатно подати заявку за програмою допомоги сім’ям з України — Ukraine Family Scheme visa.

Для того щоб узяти участь у цій програмі, вам необхідно:

  • подати заяву на возз’єднання або спільне перебування з родичем, який є резидентом Сполученого Королівства;
  • бути громадянином України або його найближчим родичем, який подає заяву за цією програмою;
  • проживати в Україні станом на 1 січня 2022 року або незадовго до цієї дати (включно з тими, хто залишив територію України).

За цією програмою ви зможете жити, працювати й навчатися в Сполученому Королівстві, а також отримати доступ до державної допомоги. Віза може подовжуватися максимум на три роки.

Якщо у вас немає родичів у Британії, ви можете подати заявку за спонсорською схемою «Дім для українців» (Homes for Ukraine). Для цього українцям необхідно знайти «спонсора», який спонсоруватиме ваше перебування в Сполученому Королівстві, отримуючи за це від держави 350 фунтів ($445).

Щоб подати заяву, ви маєте бути громадянином України або найближчим його родичем, який:

  • проживав в Україні на 1 січня 2022 року або незадовго до цієї дати (включно з тими, хто залишив територію України);
  • зараз перебуває за межами Великої Британії;
  • має британського спонсора, який відповідає умовам програми «Дім для українців».

У разі подання заяви вам має бути 18 років або вас має супроводжувати хтось із батьків; або ви маєте подати заяву на приєднання до одного з батьків або законного опікуна, який перебуває в Британії.

Ця віза призначена на строк від шести місяців до трьох років. Ви матимете право працювати, навчатися та претендувати на пільги в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, пояснюють на сайті «Дія. Бізнес».

Якщо ви не маєте свого «спонсора», можете звернутися до організації Reset Communities and Refugees або знайти його у відповідних групах у Facebook.

У посольстві також зазначають: якщо ви відповідаєте вимогам програми Ukraine Family Scheme visa й перебуваєте в Британії, бувши громадянином України, але маючи дозвіл на перебування в Англії, який видано до 18 березня 2022 року, ви можете продовжити своє перебування в країні з 3 травня цього року. Це можуть зробити також ваш партнер і діти, якщо вони зараз перебувають у Британії на вашому утриманні.

Ба більше, якщо ви раніше отримали дозвіл на перебування в Британії, але його строк закінчився після 1 січня 2022 року, ви також можете подати заявку за цією схемою.

Додамо: якщо вам необхідно терміново в’їхати до Британії через особливі обставини, але ви не підпадаєте під вищезазначені критерії, вам варто подати заяву на отримання візи у звичайному порядку в найближчому візовому центрі і вказати в заяві переконливі або гуманітарні підстави для подорожі.

2

Як українцям в’їхати в Англію

Після того як ви отримаєте візу або позитивну відповідь на заявку, саме цей офіційний дозвіл і надаватиме вам право на в’їзд у Сполучене Королівство. Дістатися до країни можна безплатно — для цього вам потрібно сісти на поїзд компанії Eurotunnel, який відправляється з Парижа, Брюсселя, Амстердама чи Ліля, або дістатися літаком компанії Wizzair, яка виділила 100 тис. безплатних авіаквитків для українців.

Після того як ви прибудете до Англії, вам необхідно показати лист-дозвіл співробітнику прикордонної служби, після чого він поставить штамп про в’їзд на шість місяців. Якщо ви маєте візу, то зможете отримати біометричну посвідку на проживання.

3

Яка допомога доступна українцям у Британії

У Британії є система соціального забезпечення, яка призначена для допомоги тим, хто має фінансові труднощі або специфічні потреби. Вам можуть бути доступні:

  • універсальний кредит — для осіб працездатного віку, щоб допомогти покрити витрати на життя, якщо ви маєте низький дохід;
  • пенсійний кредит — для осіб старше за 66 років, які мають низький дохід;
  • допомога по інвалідності — для тих, хто має тривалий фізичний або психічний стан здоров’я, через який ви не можете працювати, або інвалідність;
  • допомога на догляд — для тих, хто доглядає за кимось щонайменше 35 годин на тиждень;
  • допомога на дитину — додаткові гроші, щоб допомогти покрити витрати на виховання дитини.

Важливо, що про пільги, які ви можете отримати, необхідно дізнаватися індивідуально. Це можна зробити, завітавши до найближчого центру зайнятості країни.

4

Робота для українців у Великій Британії

Мінімальна зарплата в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії сягає 9,5 фунтів стерлінгів (понад $12) за годину. Шукати роботу українцям можна на сайті уряду країни. Для тих, хто хоче займатися цим питанням самостійно, на сайті «Дія. Бізнес» опублікували перелік ресурсів для пошуку роботи в Британії, включно з волонтерськими сайтами для українців, а також ресурсів для пошуку віддаленої роботи.

Ті українці, які зазнали невдачі під час пошуку, можуть звернутися до агенцій, які допомагають знайти роботу в Сполученому Королівстві, а саме: Adecco, Impellam Group.