Facebook Pixel

Канада спростила для українців отримання 3-річних віз і дозволів на роботу

Уряд Канади опублікував деталі програми CUAET (Сanada Ukraine authorization for emergency travel) для українських переселенців. Вона значно прискорить отримання віз, збільшить їхню тривалість із пів року до трьох років плюс отримання 3-річних віз і спростить отримання дозволів на роботу.

Згідно із цим документом, наші співгромадяни зможуть не просто перебувати в Канаді до трьох років замість колишніх пів року, а й отримати офіційну роботу. А ті, хто вже перебуває в Канаді, отримали можливість подовжити свій гостьовий статус.

CUAET створено для українців та їхніх сімей для тимчасового перебування в Канаді, доки в Україні триває війна. Важливо розуміти, що CUAET не є програмою для біженців. Попри найбільшу у світі українську діаспору Канада її поки що не ухвалила. Тобто жодних соціальних виплат і безоплатного житла – лише можливість отримати офіційну роботу та шанс залишитися в Канаді на постійне місце проживання.

За отриманням віз за програмою CUAET (подати заявку можна тут ) можуть звертатися українці, які є громадянами України, та члени їхніх сімей — громадяни України.

На візу за програмою CUAET можуть претендувати лише певні члени сім'ї:

  • подружжя заявника, що перебуває з ним в офіційному або цивільному шлюбі;
  • спільні діти;
  • діти обох членів подружжя від інших офіційних чи цивільних шлюбів;
  • діти, що перебувають на утриманні апліканта.

Переваги програми CUAET для українців і членів їхніх сімей, які перебувають поза територією Канади:

– період перебування в країні збільшено до трьох років на відміну від піврічного перебування інших іноземних візитерів;

– безоплатне подання документів на отримання візи;

- можливість оформити дозвіл на роботу одночасно з оформленням візи;

– онлайн-заяву на візу буде розглянуто впродовж 14 днів після подання всіх необхідних документів;

- відсутність вимоги щодо вакцинації проти COVID-19, що є необхідною для інших іноземних візитерів.

Однак українці мають дотримуватися всіх вимог відповідних органів Канади, включно з тестуванням і карантином. Усі, хто прилетів до Канади, мусять використовувати відповідну аплікацію ArriveCAN для інформування уряду про стан здоров'я та наявність/відсутність вакцинації.Чинні вимоги щодо COVID-19 зібрано тут. Для отримання візи медичний огляд (рентген легень, аналіз крові тощо) не потрібний, але може бути застосований до окремих мандрівників упродовж 90 днів після прибуття до Канади.

Українці та члени їхніх сімей, які вже перебувають у Канаді в тимчасовому статусі (візитери, студенти, іноземні працівники), можуть:

- подовжити свій тимчасовий статус до трьох років;

– залишати Канаду й повертатися до країни в будь-який час у період дії візи;

– безоплатно відновити дозвіл на роботу чи навчання;

– безоплатно звернутися за новим дозволом на роботу чи навчання;

– безоплатно відвідувати державні школи;

– бути викликаними на медичний (платний) огляд;

– безоплатно оформити дозвіл на роботу.

Усі українці та члени їхніх родин:

- отримають звільнення від будь-якої оплати за подання документів на візу, дозвіл на роботу чи навчання;

- отримають пріоритет під час розгляду документів на отримання візи чи дозволу на роботу/навчання;

- зможуть подати заяву про набуття статусу постійного резидента за допомогою імміграційних програм за умови відповідності висунутим критеріям;

- отримають окремий канал комунікації з Міністерством громадянства та імміграції. Цей держорган збільшує кількість працівників відповідно до кількості пропозицій у конкретних країнах, щоб максимально швидко приймати рішення та збирати біометричні дані.

Українці, які подають документи на візу за програмою CUAET, мають відповідати вимогам щодо отримання візи. Вона вимагатиме менше документів, проте є конкретні питання, на які потрібно не просто відповісти, а й надати відповідні документи. Крім того, заявники мають пройти перевірку на безпеку (це відбувається без їхньої участі) і надати біометричні дані. Якщо в українців немає закордонного паспорта або він прострочений, ухвалюватимуться індивідуальні рішення щодо надання «одноразового проїзного документа» та дозволу на тимчасове перебування. Знайти консультантів або помічників в оформленні документів можна тут. Але важливо розуміти, що жоден агент, посередник чи консультант не працює від імені уряду Канади. Тільки він вирішує, відповідаєте ви вимогам CUAET чи ні.

Українці та члени їхніх сімей, працюючи й навчаючись у Канаді, отримають важливий досвід чи освіту, які будуть визначальними чинниками в разі, якщо вони вирішать набути статусу постійних резидентів у майбутньому.

Розуміючи складність роз'єднання сімей через мобілізацію чоловіків/батьків, уряд Канади працює над спеціальною програмою спонсорства, яка надасть змогу возз'єднатися сім'ям, які вирішили залишитися в Канаді за програмами імміграції. Деталі буде опубліковано за кілька тижнів.

Роботодавці, які вирішили підтримати українців робочими вакансіями, реєструються на спеціальній сторінці Job Bank's Jobs for Ukraine.

Додаткова імміграційна підтримка для осіб, які постраждали від ситуації в Україні, тут.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉