Facebook Pixel

«Вийшов за межі правового поля»: Бахматюк відреагував на рішення ВАКС щодо «VAB Банку»

Рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо скасування рішення Печерського суду Києва про закриття справи проти колишнього акціонера «VAB Банку» та власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка виходить за межі правового поля.

Як бізнесмен розповів у своїй заяві, яку опубліковано на сайті агрохолдингу, це рішення суд ухвалив нібито під впливом і в інтересах керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Quote«Він діє на підставі особистої помсти та знищує мою компанію. Тепер слово за Генеральною прокуратурою: піде генеральний прокурор на поводі у цих людей та їхніх особистих інтересів чи забезпечить неупередженість процесу, буде гарантом прав і дотримання законності в Україні», — йдеться в заяві Бахматюка.

За його словами, постанова, яку ухвалив ВАКС, не зобов'язує генерального прокурора відновлювати дію постанови експершого заступника генпрокурора Віталія Каська, яку скасував Печерський суд. У ній йшлося про поновлення справи проти Бахматюка та першого заступника голови Національного банку Олександра Писарука, оскільки кримінальну справу закрили.

В «Укрлендфармінгу» уточнили, що закриття апеляційною палатою ВАКС справи, яку відкрив Печерський райсуд, є юридичним свавіллям. Також там нагадали про те, що адвокатам Бахматюка відмовили у скарзі, яку було подано до Печерського райсуду.

Бізнесмен заявив, що планує оскаржити рішення ВАКС у Європейському суді з прав людини. Він також зазначив, що Telegram-канал «Центру протидії корупції» опублікував пост про те, яке рішення ухвалить ВАКС, ще до того, як його оголосили.

Quote«Всю справу НАБУ побудовано на абсурдному твердженні про нібито мою змову з Писаруком, на захист якого виступили міжнародні фінансові структури. Суд підтвердив, що Писарук діяв у межах своїх повноважень і в рамках чинних на той час законів. Справа розвалилася», – зазначив Бахматюк, додавши, що політичну заангажованість цієї справи доводить те, що Писарука жодного разу не згадували у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, Національному антикорупційному бюро та «Центрі протидії корупції».

Контекст. Наприкінці минулого року представники правоохоронних органів прийшли в офіс «Райффайзен Банку Аваль», щоб заарештувати голову правління установи Олександра Писарука, про що незадовго до цього повідомляли джерела The Page. Пізніше в НАБУ заявили про затримання сімох осіб за підозрою у привласненні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, який Нацбанк у 2014 році видав «VAB Банку».

Тоді Бахматюк звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію та заявив, що готовий повернутися до України, щоб поступово сплатити 8 млрд грн боргів своїх банків і внести 500 млн грн гарантійного внеску. На вимогу НАБУ Міністерство внутрішніх справ наприкінці листопада оголосило в розшук Бахматюка.

Пізніше бізнесмен заявив, що розслідування НАБУ про використання 1,2 млрд грн рефінансування від Нацбанку, на його думку, «замовив» ексглава Офісу президента Андрій Богдан.

Печерський районний суд Києва 5 червня ухвалив, що Офіс генпрокурора повинен закрити справу «VAB Банку», а 29 липня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала це рішення.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉