Співвласник кондитерської компанії АВК Володимир Авраменко представив новий продукт своєї компанії — заморожені котлети для бургерів, що виготовлені з рослинного (штучного) м'яса.
«Ми зробили перше рослинне м'ясо на ринку без метилцелюлози. Простими словами, без паперу», — заявив він.
Додатково. Метилцелюлоза (Е461) — це загущувач, стабілізатор, плівкоутворювач, наповнювач і носій, який широко використовується в харчовій промисловості. Її додають до хлібобулочних виробів, соусів, кетчупів, десертів, газованих напоїв. Вона не всмоктується й не засвоюється організмом людини. Вважається безпечною речовиною, але в разі споживання понад 5 г на день можлива проносна дія.
Контекст. У вересні минулого року на український ринок випустила рослинне м'ясо у вигляді фаршу компанія Eat Me At. Про свій продукт вона повідомила, що:
- основою фаршу є текстурований соєвий білок;
- смак фаршу надають дріжджові екстракти;
- фарш містить мінерали, які отримують у природний спосіб — з міцелію Коджі. Вони дають змогу додати присмак м'яса й наситити фарш залізом;
- скріпити фарш допомагає метилцелюлоза;
- для додання жирності фаршу використовують кокосову або соняшникову олію;
- колір м'яса фаршу надають сік буряка та барвник карамелі.
Світова індустрія рослинного замінника м'яса 2020 року досягла обсягу $20,7 млрд. Такі дані дослідницької компанії Euromonitor International навів телеканал CNBC. Експерти очікують, що ринок і далі зростатиме й до 2024 року досягне $23,2 млрд.
Світовим лідером цього ринку є компанія Beyond Meat. У травні 2020 року вона здійснила первинне розміщення акцій, залучила $240 млн і отримала оцінку $1,5 млрд. У вересні ринкова капіталізація Beyond Meat становила $8,5 млрд.
Виробники замінників продуктів тваринного походження (альтернативного білка), які використовують у харчових продуктах, одязі, косметиці та хімікатах, у першому півріччі 2020-го зібрали $1,5 млрд інвестицій.