Facebook Pixel

Асоціація з ЄС: Європарламент жорстко розкритикував Україну. Головне з резолюції

Європейський парламент (ЄП) затвердив резолюцію щодо виконання Україною Угоди про асоціацію. «За» проголосували 526 депутатів, проти — 79, а 71 утримався. Доповідачем по Україні виступив депутат від групи Європейської народної партії Міхаель Галлер із Німеччини, передає агентство «Інтерфакс-Україна». The Page виділило головне.

Європарламент визнав європейські устремління України, привітав її європейський вибір, вказав на істотний прогрес, якого досягла Україна в процесі реформування, і схвалив результати, які вже отримані на виконання Угоди про асоціацію Україна — ЄС.

Quote«Україна має європейську перспективу відповідно до статті 49 і може подати заявку про вступ до Союзу за умови, що вона дотримується всіх копенгагенських критеріїв і принципів демократії, поважає основні свободи, права людини й меншин і підтримує правило закону», — йдеться в резолюції.

Резолюція ЄС про Україну: корупція, суди, реформи та олігархи

У документі міститься безліч критики України. Вона стосується корупції, яка гальмує реформи, браку політичної волі для забезпечення незалежності судів та іншого.

У ЄП зазначили, що попри успіхи у виконанні зобов'язань країні потрібно завершити реформи у сфері верховенства закону та боротьби з корупцією.

Quote«Попри помітний прогрес поширена корупція і далі гальмує процес реформ в Україні. Конституційна криза, що триває, являє собою загрозу здатності президента й Верховної Ради проводити реформи», — сказав доповідач, додавши, що олігархи так само мають політичний вплив і жодних заходів щодо його зменшення в країні вжито не було.

У резолюції також йдеться про те, що потенціал проведених реформ не реалізується. Це пов'язано з динамікою процесу та різними інституційними проблемами, а також із внутрішньою інституційною нестабільністю, відсутністю чітких орієнтирів, слабким потенціалом і впливом пандемії. Ба більше, впливає також брак політичної рішучості забезпечити повну незалежність судових і економічних інститутів і недопущення вибіркового використання правосуддя.

Галлер також згадав про роботу Верховної Ради, заявивши, що темпи законодавчої діяльності, особливо в другій половині 2019 року, для швидкого проведення реформ іноді завдавали шкоди парламентському контролю, прозорості та якості законодавства.

Водночас у ЄП запропонували розробити і впровадити механізм моніторингу реалізації реформ в Україні, який включатиме чіткі контрольні показники, рекомендації та умови.

Місцеві вибори, війна, безпека та соціальна сфера

У резолюції також згадали про місцеві вибори, зазначивши, що місцеві партійні організації, кандидати та члени виборчих комісій не змогли належним чином підготуватися до реєстрації кандидатів.

ЄП також стверджує, що в Україні немає прогресу в кримінальному провадженні щодо серйозних порушень прав людини, які, ймовірно, вчинили військовослужбовці українських Збройних сил, гальмується розслідування злочинів, пов'язаних із Майданом.

У Європарламенті вчергове нагадали, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України та засуджують незаконну анексію Криму й фактичну окупацію Росією окремих районів на сході країни. Там також додали, що й надалі застосовуватимуть обмежувальні заходи проти фізичних і юридичних осіб, причетних до цього порушення міжнародного права.

Водночас загальна ситуація з безпекою погіршує ситуацію в країні (кампанії з дезінформації, кібератаки та інші гібридні загрози). У резолюції також нагадали про свободу преси, про необхідність послабити вплив олігархів на ЗМІ, заохотити редакційну незалежність і боротися з безкарністю злочинів, пов'язаних із насильством проти журналістів.

Quote«ЄП шкодує про те, що політичний клімат у країні погіршився, коли залякування, мова ворожнечі й політичний тиск широко використовуються в політичних цілях, і наполегливо закликає владу рішуче засудити та заборонити діяльність екстремістських груп і вебсайтів, як-от «Миротворець», що розпалюють ненависть, створюють напруженість у суспільстві та неправомірно використовують особисті дані сотень людей, включно із журналістами, політиками та представниками груп меншин», — йдеться в резолюції.

Також там згадується про гендерну рівність, ЛГБТ і ромів. У ЄП вважають, що Україна не виконує зобов'язань, які взяла на себе в соціальній сфері.

Реакція влади на резолюцію ЄС щодо України

Прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль назвав ухвалення резолюції Європейським парламентом свідченням високого рівня відносин України та Європейського Союзу. Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

«Європарламент ухвалив резолюцію щодо доповіді Міхаеля Галлера по Україні. 526 проголосували за. Це ще одне свідчення високого рівня відносин України та Європейського Союзу. Вдячні Європарламенту за позитивну оцінку виконання Україною євроінтеграційних зобов'язань».

Денис Шмигаль

Денис Шмигаль

прем'єр-міністр України

Відреагували на ухвалену резолюцію й у Міністерстві закордонних справ. Там повідомили, що візьмуть до уваги рекомендації щодо завершення розпочатих реформ, зокрема у сферах верховенства права, належного управління та боротьби з корупцією.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉