Facebook Pixel

Американський біотехнологічний стартап Colossal планує відродити шерстистого мамонта — CNN

Шерстистий мамонт

Шерстистий мамонт

Шерстистий мамонт не ходив по Землі 4000 років. Знищений наприкінці останнього льодовикового періоду, він є частиною групи вимерлих видів, які продовжують надихати біологів. Американський біотехнологічний стартап Colossal – «компанія з ліквідації вимирання» – націлився на його відродження . Про це повідомляє CNN.

Сміливий план Colossal передбачає створення генетично модифікованого гібрида азійського слона та мамонта, а потім заселення його в арктичну тундру. Проєкт отримав мільйони доларів підтримки та був зустрінутий як з цікавістю, так і з певним науковим скепсисом.

Робота стартапу Colossal

Робота стартапу Colossal

Щоб Colossal досяг успіху, йому потрібно подолати багато перешкод, зокрема створити генетичну послідовність тварини, успішно запліднити яйцеклітину та виростити її. Але народження — це тільки початок. Як ці тварини житимуть у дикій природі — це питання, на відповідь на яке знадобиться ціле життя, і Colossal звертається за допомогою до інших тварин, зокрема до групи слонів у Ботсвані.

Стартап розпочав співпрацю з Elephant Havens, фондом дикої природи, що базується в дельті Окаванго і опікується слонами-сиротами.

Заснована у 2017 році компанія Elephant Havens співпрацюватиме з Colossal у масштабній операції зі збору даних, використовуючи штучний інтелект (ШІ) для аналізу поведінки тварин і поєднання його з геномними даними про кожного слона.

Quote«Ми зможемо поєднати мистецтво доглядальників за слонами з сучасною наукою», — стверджує директор із тварин Colossal Метт Джеймс.

Ці висновки, як сподіваються у організації, можуть стати схемою для випуску слонів у дику природу та гібридів мамонтів у тундру.

Робота стартапу Colossal

Робота стартапу Colossal

Colossal прагне використати ноу-хау експертів Elephant Havens і поєднати його з моделюванням ШІ та генетичними даними, щоб дізнатися більше про слонів.

Quote«Ми дивимося на це з точки зору того, як ми будемо працювати з шерстистими мамонтами у відродженні», — пояснив Метт Джеймс.

Джеймс сказав, що стаціонарні камери записуватимуть відео, яке аналізуватиметься операторами та перетворюватиметься на точки даних, щоб навчити ШІ розуміти соціальну поведінку слонів – наприклад, моделі лідерства.

Quote«Є багато людей, які вивчали поведінку слонів, але помістити це в таку систему, цього ніколи не робили. Чим більше даних ви вводите в ці системи, тим сильнішими стають ці кореляції, тим краще вони розуміють поведінку слонів», — сказав Джеймс.

Пошуки генетичних знань

Бен Ламм, засновник Colossal сказав, що компанія проаналізувала 54 гени мамонта, визначивши ті, які виражають холодостійкість і кудлату шерсть, і зараз команда редагує 20 генів в одній клітині азійського слона.

Робота стартапу Colossal

Робота стартапу Colossal

Компанія сподівається, що наукові відкриття в її спробах створити гібрид зрештою можуть бути використані іншими для збереження тварин.

Quote«Усі технології, які ми розробляємо на нашому шляху, ми хочемо випробувати в дикій природі. Сподіваюся, що в найближчі п’ять-десять років Colossal зможе продемонструвати значні зміни у збереженні слонів», — додав Бен Ламм.
Подякувати 🎉