Facebook Pixel

Цей день в історії. 8 квітня почалася перша російська анексія Криму

8 квітня у світі відзначають День ромів, у Японії – Ханамацурі, фестиваль квітів на честь дня народження Будди, а в Україні – день горицвіту весняного (адонісу).

The Page нагадує, які історичні події відбулися 8 квітня в Україні та світі.

У 1250 році під час Сьомого хрестового походу єгипетські Айюбіди захопили короля Франції Людовика IX у битві при Фаріскурі.

У 1709-му був укладений так званий Великобудищанський трактат між гетьманом Іваном Мазепою, кошовим Костем Гордієнком і шведським королем Карлом XII. За цим договором Україна визнавалася незалежною державою. Воєнні дії мали бути виведені за кордони Гетьманщини разом з московськими військами. Король «брав Мазепу і Гордієнка зі своїм військом під опіку», гарантував Україні й запорожцям незалежність від московського уряду і підтверджував, що «козацькі вольності будуть забезпечені назавжди».

У 1766 році в Англії був запатентований перший спосіб евакуації при пожежі – плетений кошик на шківі та ланцюгу.

У 1783-му Катерина II анексувала Крим

У 1783 імператриця Катерина II після окупації військами князя Григорія Потьомкіна Тавриди, Кубані та Криму видала маніфест «про прийняття Кримського півострова, острова Тамань і всієї Кубанської сторони під державу Російську». Останній хан Криму Шагін Ґерай зрікся престолу Кримського ханства, хоча документального підтвердження цьому не збереглося.

Після анексії російська влада Криму посилила політику «звільнення» від кримськотатарського населення територій, важливих у військово-політичному відношенні. У 1784 року губернатор Таврійської області Потьомкін дав наказ «прискорити» виселення татарського населення, яке мешкало в горах південнобережного Криму: «Из Бельбека, Качи, Суваша, Судака, Юскута, Старого Крыма и генерально из гор выпустить – степных никого не выпускать; мурз кто хочет, а по данному теперь регистру о выезжающих всех в 24 часа выслать». У 1787-му Потьомкін наказав, з огляду на заснування у Феодосії головного торгового порту, «выпустить всех тамошних жителей за границу».

Почалась перша хвиля еміграції кримських татар до Туреччини. Сьогодні, за різними оцінками, кримськотатарська діаспора тут становить від 1 до 7 млн осіб.

8 квітня 1783 року Катерина II своїм маніфестом фактично анексувала Крим та Кубань. Мапа Криму — Лондон, 1855 рік.

8 квітня 1783 року Катерина II своїм маніфестом фактично анексувала Крим та Кубань. Мапа Криму — Лондон, 1855 рік.

У 1911 році голландський фізик Гейке Камерлінг-Оннес винайшов надпровідність.

У 1913-му у Пекіні починає роботу перший китайський парламент.

Того ж дня у США набула чинності 17-та поправка до Конституції про прямі вибори сенаторів.

У 1918 році Раднарком декретом створив волосні, повітові, губернські і окружні комісаріати з військових справ (військкомати).

У 1919-му Україна проголошена радянською республікою.

У 1924-му Ататюрк в Туреччині скасував суд шаріату в межах державних реформ.

У 1930 році в кінотеатрах Києва почався прокат кінофільму Олександра Довженка «Земля».

У 1940-му у Катинському лісі під Смоленськом НКВС почала масові розстріли польських військовополонених.

Quote«8 квітня. З 12 години стоїмо в Смоленську на запасній колії. 9 квітня. Підйом у тюремних вагонах і підготовка на вихід. Нас кудись перевозять у машинах. Що далі? Зі світанку день починається якось дивно. Перевезення в боксах «ворона» (страшно). Нас привезли кудись у ліс, схоже на дачне місце. Ретельний обшук. Цікавилися моєю обручкою, забрали рублі, ремінь, складаного ножика, годинника, який показував 6.30…» – так обривається щоденник польського полоненого майора Адама Сольського, якого відправили етапом із Козельського табору 7 квітня. Пізніше його знайшла німецька комісія.

Того ж дня ЦК Монгольської Народної Революційної партії обрав Юмжаґійна Цеденбала генеральним секретарем. Цеденбал де-факто одноосібно правив Монголією 44 роки.

У 1943 -му в США президент Рузвельт заморозив підвищення цін і зарплат у намаганні подолати інфляцію. Працівникам заборонено змінювати роботу (за виключенням військових цілей). Перевізники та комунальні служби отримали заборону на підвищення тарифів.

У 1952 році президент США Гаррі Трумен націоналізував американську сталеливарну промисловість за кілька годин до початку національного страйку Об’єднаних сталеливарників Америки (USWA) проти U.S. Steel (USS) та дев’яти інших металургійних компаній. Компанії подали на Трумена до суду, і в червні Верховний суд визнав, що президент не мав повноважень захоплювати металургійні заводи. Націоналізація не завадила страйку, у якому взяли участь 560 тис. робітників. Він тривав 52 доби, і профспілки відстояли майже всі вимоги.

У 1971-му на першому Всесвітньому конгресі ромів у Лондоні прийнято гімн і прапор ромів.

У 1986 році генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов вперше вжив слово «перебудова», позначивши рух реформ «розвитого соціалізму», який доживав останні місяці.

У 1990-му в Києві створено благодійний Міжнародний фонд «Відродження», українське відділення «Фонду Сороса».

Десять років тому, 8 квітня 2014 року, почались активні бої за Луганський аеропорт. Повністю зруйнований військами росії, він був офіційно закритий 11 червня 2014 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉