Facebook Pixel

Цей день в історії: 3 липня виповнилось 140 років першим біржовим котируванням

3 липня у світі відзначають Всесвітній день без поліетиленових пакетів, на Кубі – Свято вогнів, в Аргентині – День біоінженерії, а в Україні – День зенітних ракетних військ Повітряних Сил України. В Європі 3 липня традиційно вважається початком так званих «Собачих днів» – найспекотніших днів літа з раптовими грозами та лихоманкою, що починаються після сходу яскравої зоряної системи Сіріус (або просто «Собачої зірки»).

The Page нагадує, які історичні події відбулися 3 липня в Україні та світі.

У 987 році у Франції коронували Гуго Капета, першого короля династії Капетингів, що правила країною до Французької революції 1792 року. З його воцаріння французи історично відраховують себе як націю.

У 1700-му Московське царство та Османська імперія уклали Константинопольський мирний договір, який підсумував війни 1686-1700 років. Московія отримала контроль над фортецею Азов на лівому березі Дону, яку війська Петра I захопили під час Азовських походів, та теперішні міста Таганрог, Павловськ, Міус. Тільки за цим договором Московське царство нарешті звільнялося від щорічної виплати данини кримським ханам Ґераям. Водночас османи отримали частину подніпровських земель та зобов’язалися зруйнувати там усі укріплення.

205 років тому, 3 липня 1819 року, в Нью-Йорку було засновано Банк заощаджень – перший ощадний банк в США.

140 років тому, 3 липня 1884 року, Dow Jones & Company опублікували перші біржові котирування. Компанію засновували у 1882-му три фінансових журналісти: Чарльз Доу, Едвард Джонс і Чарльз Бергстрессер. До сьогодні це одна з найавторитетніших видавничих компаній – саме вона публікує The Wall Street Journal та низку інших фінансових та біржових видань.

У 1886-му Карл Бенц офіційно представив Benz Patent-Motorwagen – перший виготовлений автомобіль власної конструкції. Він проїхався вулицями Мангайму на неосяжній швидкості у 16 км/год.

3 липня 1886-го Карл Бенц офіційно представив Benz Patent-Motorwagen — перший в світі автомобіль

3 липня 1886-го Карл Бенц офіційно представив Benz Patent-Motorwagen — перший в світі автомобіль

80 років тому, 3 липня 1944-го, Мінськ був звільнений від німецьких військ.

45 років тому, 3 липня 1979 року, президент США Джиммі Картер підписав перший наказ про секретну допомогу афганським противникам прорадянського режиму в Кабулі, яких пізніше стали називати моджахедами.

Чим другі вибори Єльцина схожі на кампанію Байдена проти Трампа

У 1996 році Борис Єльцин був обраний президентом російської федерації на другий термін. У другому турі виборів він набрав 53,82% голосів, його опонент комуніст Геннадій Зюганов – 40,41%. Передвиборча кампанія Єльцина проводилась під гаслом «Голосуй або програєш», його політтехнологи робили акцент на неприпустимості ідеології Зюганова. Наразі російські ліберали проводять аналогію між президентською кампанією 1996 року в росії та виборами президента США у 2024: в обох випадках дуже старому (майже на апараті життєзабезпечення) захиснику демократичних цінностей протистоїть ультраправий консерватор з радикальними поглядами.

3 липня 1996 року Борис Єльцин був вдруге вибраний президентом рф

3 липня 1996 року Борис Єльцин був вдруге вибраний президентом рф


Подякувати 🎉