Facebook Pixel

Цей день в історії. 3 жовтня – розстріл Білого дома в москві

3 жовтня в світі відзначають Всесвітній день сільськогосподарської техніки. The Page розповідає, які інші історичні події відбулись сьогодні.

В 1906 році три літери SOS (абеткою Морзе три крапки – три тире – три крапки) були затверджені міжнародним сигналом лиха.

В 1952 у Лос-Анжелесі був зроблений перший відеозапис на магнітну стрічку.

В 1990-му після 45 років розділення в цей день завершився процес об'єднання Східної і Західної Німеччини. Тому 3 жовтня відзначається як День Німецької єдності.

3 жовтня 2013 року Україна стала асоційованим членом CERN.

3 жовтня 1993 танки розстріляли Білий Дім в москві

3 жовтня виповнилось тридцять років, як в 1993-му президент росії Борис Єльцин нарадикальнішим способом вирішив багатомісячну конституційну та парламентську кризу в країні. Голова рф буквально танками розчавив чи то спробу заколоту, чи то прагнення депутатів до демократії.

Єльцин запровадив в москві надзвичайний стан. Танки розстріляли будівлю держдуми – Білий Дім на набережній. Спецпризначенці штурмовали телецентр в Останкіно.

Військові дії російської влади проти громадян призвели до численних кривавих жертв – тільки за офіційними даними, постраждали близько 150 росіян, у тому числі просто перехожі на вулицях.

Лідери антиєльцинських сил тоді опинились в СІЗО «Лефортово». Через тридцять років новий заколот, влаштований євгеном пригожиним, закінчився нічим – а сам голова ЧВК Вагнера загинув в авіакатастрофі.

Подякувати 🎉