Facebook Pixel

Власна справа: ветерани та їхні сім’ї отримали 109 млн грн на розвиток бізнесу

Уже 260 ветеранів та членів їхніх сімей з початку програми «Власна справа» отримали гранти на суму 109 млн грн для старту або розвитку свого бізнесу і створять в процесі реалізації своїх бізнес-ідей понад 500 робочих місць.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

За результатами останньої хвилі подачі заявок у 2023 році 21 ветеран війни та їхні сім'ї стали переможцями грантів і отримають фінансову підтримку від держави у розмірі 11 млн грн.

Які гранти були найбільш затребуваними серед ветеранів та членів їхніх родин

  • до 500 тис. грн отримали 120 осіб;
  • до 250 тис. грн – 116 осіб;
  • до 1 млн грн — отримали 24 ветерани-підприємці.

Хто став переможцем в останній хвилі подачі заяв на гранти у 2023 році:

  • учасники бойових дій – 9 осіб;
  • члени родин ветеранів – 12 осіб.

Які гранти отримали

  • 4 переможці отримали грант розміром до 1 млн грн;
  • 12 — до 500 тис. грн;
  • 5 — до 250 тис. грн.

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий із їхнього подружжя можуть отримати такі гранти:

  • до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн — для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;
  • до 250 тис. грн та до 500 тис. грн — для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

При отриманні гранту від 500 тис. грн до 1 млн грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки. Окрім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти в свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Заявки на отримання гранту подаються через портал «Дія» разом з бізнес-планом.

Програми для підприємців

Урядовий проєкт «єРобота» включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Подати заявку на отримання гранту можуть як чинні підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми «єРобота» триває. Подача заявки здійснюється через портал «Дія».

Раніше The Page повідомляв, що у рамках угоди про співпрацю між Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Міністерством економіки команда Програми реінтеграції ветеранів IREX, спільно з запрошеними експертами, розробила навчальний посібник під назвою «Навички отримання підтримки у грантових програмах: «Гранти для ветеранів та других подружжя» і «Запуск власного бізнесу». Цей проєкт був підтриманий Державним департаментом США.

Подякувати 🎉