Facebook Pixel

ГУР повернуло Україні «вишки Бойка». Як це було: ВІДЕО

11 вересня ГУР повідомило про встановлення контролю над «вишками Бойка» у Чорному морі. Росія окупувала їх у 2015 році.

Про це пише ГУР.

Quote«Унікальну операцію зі встановлення контролю над «вишками Бойка» провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернені бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш» — повідомляє ГУР.

Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Неву», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

ВІДЕО: 11 вересня 2023 року ГУР звільнило «вишки Бойка»

Також під час захоплення «вишок Бойка» між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30 відбувся бій. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

20 червня 2022 року ЗСУ вдарили по «вишках Бойка». Зранку того самого дня українська протиповітряна оборона збила над Одещиною російську надзвукову корабельну ракету «Онікс».

Як «вишки Бойка» з'явились у Чорному морі

Нагадаємо, 2011 року, під час роботи Юрія Бойка в Міністерстві енергетики України, підконтрольний міністерству «Чорноморнафтогаз» придбав бурову платформу сінгапурського виробництва не безпосередньо у заводу-виробника Keppel, а через посередника — британську компанію Highway Investments Processing, витративши на це $400 млн, дорожче ніж у виробника. Другу платформу також було куплено через посередника. ЗМІ запідозрили корупцію в цих угодах, сам інцидент згадувався у ЗМІ як «вишки Бойка». У 2016 році слідчі Генпрокуратури не знайшли причетність Юрія Бойка до закупівлі «вишок Бойка».

Подякувати 🎉