Facebook Pixel

55 тис. бізнесів втратили податкові пільги з 1 серпня

Що в оподаткуванні компаній змінилося з 1 серпня

Що в оподаткуванні компаній змінилося з 1 серпня

Наприкінці червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8401 щодо скасування податкових пільг для бізнесу. Ця норма набуває чинності з 1 серпня 2023 року. Про це нагадує Опендатабот.

До останнього 54 896 українських компаній залишалися на пільговому оподаткуванні. Як порівняти з попереднім періодом, їхня кількість скоротилася на менш ніж 2 тис.

З-поміж топ-100 компаній за обігом за результатами 2022 року дві до останнього залишалися на пільговому оподаткуванні: це ТОВ «ФОРА» та ТОВ «ВИГІДНА ПОКУПКА» (мультимаркет «Аврора»).

З 1 серпня, після набуття законопроєктом 8401 чинності, податкову пільгу буде припинено, а компанії та ФОП автоматично переведені на ту групу й ставку, з якої прийшли на 2%.

Зараз, окрім очевидного повернення законодавства до стану до повномасштабного вторгнення, для бізнесу є такі ризики, як-от повернення фоп — партнерів до 2-ї групи або перехід на загальну систему оподаткування компаній/ФОП, створених під час дії пільг. Аби не наражатися на штрафи та додаткові податкові зобов’язання, варто перевіряти групу єдиного податку всіх контрагентів.

Зараз податкова служба відмовляється відкрити дані про платників єдиного податку у форматі відкритих даних, як то має бути згідно із законом. Натомість реєстр доступний у кабінеті податкової, але відтепер у зручнішому форматі в Опендатаботі. Варто лише відправити в чатбот код компанії або ідентифікаційний код ФОПа, аби дізнатися про систему оподаткування свого контрагента.

Після створення податкової пільги у 2% нею скористалися понад 185 тис. компаній і 40 тис. ФОПів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉