Ароматна та соковита: як зберігати зелень у холодильнику, аби вона не втратила свіжості

Ароматна, соковита, яскрава – свіжа зелень здатна перетворити будь-яку страву на справжній кулінарний шедевр. Проте зберегти її свіжість – не така проста справа.

Через декілька днів у холодильнику петрушка, кріп чи базилік можуть зів’янути, пожовтіти або почати гнити. Ділимося перевіреними способами зберігання зелені, які допоможуть їй залишатися свіжою до двох тижнів і навіть більше.

Як мити зелень

Перед тим як відправити зелень у холодильник, її варто ретельно промити, але зробити це правильно. Пучок зелені промийте під струменем прохолодної води або занурте в миску з водою, видаліть пошкоджене або зів’яле листя. Обережно просушіть: покладіть зелень на кухонний рушник або щільні серветки.

Волога, яка залишиться на листках, може сприяти швидкому псуванню, тому зелень має бути якомога сухішою.

Як зберігати зелень – у банці з водою

Такий метод підходить для зелені з ніжними стеблами, наприклад, для кропу, петрушки, кінзи. Зріжте нижню частину стебел, налийте трохи води у скляну банку (приблизно 2–3 см), поставте пучок зелені в банку, як квіти у вазу. Накрийте верх пакетом або харчовою плівкою (не щільно), зберігайте в холодильнику, періодично змінюючи воду. Так зелень може залишатися свіжою до 10–14 днів.

Як зберігати зелень – у вологому рушнику

Такий варіант підходить для базиліку, шпинату, салатів тощо. Наприклад, базилік не любить холоду, але якщо вже зберігаєте в холодильнику, то краще в овочевому відсіку.

Покладіть суху зелень на чистий вологий рушник або паперовий рушник. Обережно загорніть пучок, щоб зелень «дихала». Помістіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.

Як зберігати зелень – поширені помилки

Часто свіжу зелень зберігають у відкритому пакеті – від цього краще відмовитися, бо так вона буде пріти. При сильному стисканні листя ламається і швидше псується, тож якщо зелень зв'язана резинкою чи стрічкою, її треба зрізати.

Якщо ви знаєте, що не використаєте зелень найближчим часом, зелень можна подрібнити, розкласти по формах для льоду, залити водою або олією і заморозити. Потім такий «зелений лід» зручно додавати до супів, соусів чи страв на сковороді.

Читати на The Page