Йогурт знижує ризик розвитку раку кишківника — дослідження

Йогурт знижує ризик розвитку раку кишківника. Фото: depositphotos

Регулярне вживання йогурту може мати захисний ефект проти певних агресивних форм колоректального раку. Зокрема, це пов'язано з тим, що цей продукт змінює мікробіом кишківника — природні бактерії, які живуть у ньому.

Про це повідомляє ScienceAlert з посиланням на відповідне дослідження.

Як саме йогурт може знизити ризик розвитку раку кишківника

Як йдеться в публікації, мікробіом кишківника відіграє вирішальну роль у загальному стані здоров’я. Зокрема, він впливає на травлення, імунну функцію та навіть ризик розвитку раку.

Крім того, кишкові бактерії можуть жити в самому раку, і загалом вважається, що здоровий баланс цих бактерій має важливе значення для підтримки сильної імунної системи та запобігання запаленню, яке може сприяти розвитку онкології.

Вчені підкреслюють, що йогурт містить живі культури корисних бактерій, таких як lactobacillus bulgaricus і streptococcus thermophilus, які можуть допомогти підтримувати цей баланс.

Йогурт знижує ризик розвитку раку кишківника. Фото: depositphotos

Дослідження виявило, що споживання двох або більше порцій йогурту на тиждень зменшує ризик специфічного типу агресивного колоректального раку, який виникає на правій стороні товстої кишки. Однак результати щодо лівої сторони були дещо гіршими.

Загалом науковці проаналізували дані понад 150 тис. учасників. Вони кожні 2 роки опитували людей щодо споживання йогурту та вимірювали кількість Bifidobacterium (типу бактерій, які містяться в йогурті) у пухлинній тканині 3079 людей із вибірки, у яких був діагностований колоректальний рак.

Дослідники зазначили, що хоча йогурт безпосередньо не знижував ризик розвитку всіх типів колоректального раку, однак ті, хто їв дві або більше порцій йогурту на тиждень, мали менший ризик розвитку біфідобактерійно-позитивного проксимального раку товстої кишки.

За словами вчених, пробіотики, що входять до складу йогурту, можуть збільшити різноманітність і баланс кишкових бактерій, потенційно зменшуючи запалення та рівень хімічних речовин, що викликають рак.

Крім того, йогурт може справляти протизапальну дію на клітини оболонки товстої кишки, що може допомогти запобігти розвитку раку. Науковці підкреслюють, що покращення функції кишкового бар'єра є ще одним потенційним механізмом, оскільки йогурт може зменшити проникність кишківника, що пов’язано з підвищеним ризиком раку.

Нагадаємо, вчені також з’ясували, що препарат для схуднення та діабету Semaglutide може полегшувати деякі симптоми хвороби Альцгеймера. Зокрема, він допомагає імунним клітинам перемикнутися в більш захисний стан, що, своєю чергою, може запобігати прогресуванню захворювання.

Читати на The Page