Уряд підтримав законопроєкт, яким передбачено розширення вимог до правил виробництва та реалізації харчових товарів в Україні.
Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів», його головна мета – вдосконалення вітчизняного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів і кормів і його гармонізація із законодавством ЄС, протидія фальсифікації продукції та запобігання недобросовісній конкуренції.
Документом передбачається:
- ретельніший контроль і посилена відповідальність за здійснення порушень у сфері безпечності та якості харчових продуктів;
- введення понять «імітаційний харчовий продукт», «фальсифікований харчовий продукт», «веганський/вегетаріанський харчовий продукт» тощо;
- впровадження нових норм щодо держреєстрації харчових добавок, ензимів і ароматизаторів;
- введення норм для сертифікації органічного виробництва.
Реалізація законопроєкту не вимагає фінансування з державного або місцевого бюджетів.
Контекст. В Україні час від часу виникають гучні скандали, спричинені наявністю меламіну в дитячому харчуванні, спалахами важких отруєнь (через бактерії або мікроорганізми в продуктах) та поширенням небезпечних інфекційних хвороб. Поряд із цим актуальною для нашої країни є проблема фальсифікації харчових продуктів на споживчому ринку.