Після двох неврожайних років іспанські фермери, які вирощують оливки, тепер збирають достатньо плодів, щоб гарантувати хороші поставки у 2025 році. Оптові ціни впали приблизно на 55% порівняно з рекордно високим показником, встановленим у лютому цього року, роздрібні ціни незабаром наслідуватимуть їхній приклад. Але не слід очікувати на повернення до низьких цін останніх 20 років, пише Bloomberg.
Іспанська Андалусія, ймовірно, виробить близько 1 мільйона тонн оливкової олії у сезоні 2024-2025, що на 77% більше, ніж у попередньому році. Якщо додати інші регіони Іспанії, а також хороші врожаї у Греції, Португалії, Тунісі та Туреччині, то очікується, що світове виробництво сягне 3,4 мільйона тонн порівняно з менш ніж 2,6 мільйона тонн у 2023-2024 роках. Серед основних виробників лише Італія ще не відновилася, бо хвороба вбиває там дерева.

Виробництво оливкової олії у світі
Збирання врожаю закінчується на початку березня, але ринок не чекає. Щойно стало зрозуміло, що врожай буде набагато більшим, ніж у попередні два роки, всі кинулися продавати.
Вартість високоякісної іспанської оливкової олії extra virgin на оптовому ринку впала приблизно до $4250 за тонну, що більш ніж на половину нижче за історичний максимум у понад $10 000 за тонну, встановлений у лютому. На полицях супермаркетів літр оливкової олії незабаром може подешевшати з більш ніж 10 євро за літр до 5 євро за літр.

Річне виробництво оливкової олії у країнах Середземномор'я
Однак після двох років неврожаю фермерські кооперативи в Іспанії опинилися у скрутному фінансовому становищі, тому вони продали свій урожай якомога раніше, що обрушило ринок. Але пізніше продажі вичерпаються, встановивши нижню межу цін. Більше того, світові запаси оливкової олії виснажилися, і для їх поповнення потрібно набагато більше, ніж один добрий урожай. В Іспанії запаси до кінця сезону 2023-2024 років складали приблизно чверть від типового рівня. У світовому масштабі запаси оливкової олії минулого сезону впали до 57-річного мінімуму. Потрібно кілька благополучних років, перш ніж запаси будуть поповнені достатньою мірою, щоб ціни повернулися до докризового рівня.
Крім того, оливкова олія стала жертвою власного успіху. Зі зростанням популярності середземноморської дієти у всьому світі споживання оливкової олії подвоїлося за останні 30 років. І ця тенденція, схоже, збережеться, попри вплив найвищих цін.

Динаміка оптових цін на оливкову олію в Іспанії
У США попит на оливкову олію зріс на 300% за останні три десятиліття. У Франції – на 400% із 1990 року, і сьогодні її споживання відповідає рівню Греції. З 1990 року споживання оливкової олії у Великій Британії збільшилося на 1100%. Оливкова олія робить великі успіхи в таких країнах, як Бразилія. Попит у нових центрах споживання менш чутливий до цін, ніж у основних регіонах Середземномор'я.
Тому при низьких запасах та незадоволеному попиті ціни на оливкову олію можуть впасти лише до певної межі.
Довідка. Середньостатистичний іспанець споживає близько 14 літрів оливкової олії на рік. Греки — чемпіони з оливкової олії, споживаючи понад 20 літрів на людину на рік. Італійці йдуть одразу за іспанцями, споживаючи близько 11 літрів. Британці та американці споживають близько одного літра на душу населення на рік.
Оливкова олія займає мізерну частку світового споживання харчових олій. 2020 року – менше 2% світового ринку. Пальмова (36%) та соєва (27%) лідирують з великим відривом. Далі йдуть ріпакова (14%) та соняшникова (10%) олії.