Гастро/Їжа

Що приготувати на Різдво: 5 страв з усього світу

Рождество все ближче і ближче, а значить час планувати святковий стіл. Звичайно, традиційно на це свято в Україні зазвичай готують 12 страв. Однак якщо ви хочете спробувати щось нове, то варто звернути увагу на різдвяні традиції інших країн.

The Page Style зробило добірку традиційних страв із різних країн, які допоможуть урізноманітнити різдвяний стіл.

Фарширована індичка

Рецепт фаршированої індички. Фото: Claudio Schwarz/Unsplash

Індичка – популярна святкова страва в США та Британії. Жодне Різдво не обходиться без цієї страви. Однак у різних країнах індичку готують по-різному.

Для приготування вам знадобиться:

  • індичка ціла — 4 кг;
  • сіль — 10 ч.л.;
  • цукор – 100 г;
  • насіння коріандру – 1,5 ч.л.;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • апельсин – 1 шт.;
  • гвоздика — 10 шт.;
  • голівка часнику – 1 шт.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • перець чорний мелений — 1 ч. л.;
  • вода — 3-4 л.

Як приготувати індичку. Фото: Becky Fantham/Unsplash

Кухарі рекомендують маринувати індичку за кілька днів до приготування, щоб птах вийшов м'яким. Щоб приготувати маринад, потрібно налити в каструлю літр води додати в нього сіль, цукор і спеції і довести суміш до кипіння. Маринаду треба буде дати охолонути.

Далі потрібно помістити індичку у високій і вузькій каструлі, як альтернативу можна використовувати спеціальний пакет для запікання. Досить перевернути індичку ніжками вгору, покласти в пакет і поставити його в каструлю. Далі потрібно нарізати кільцями цибулю та моркву і додати їх до індички.

До маринаду, що остигнув, потрібно додати ще 3-4 літри холодної кип'яченої води, залежно від розміру індички. Після цього потрібно залити птаха маринадом, який має повністю покривати індичку. Далі пакет потрібно зав'язати та прибрати у прохолодне місце.

Ідеї для новорічного столу. Фото: Alison Marras/Unsplash

Через потрібний час індичку потрібно дістати з маринаду і добре обсушити. Потім викласти птаха грудкою вгору на фольгу. Далі потрібно змішати м'яке вершкове масло з меленим чорним перцем і змастити індичку. Де виходить закласти масло під шкіру.

Далі потрібно опустити в окріп апельсин на 2-3 хвилини, потім встромити в нього гвоздику. Розрізати впоперек голівку часнику і помістити всередину індички з апельсином та овочами з маринаду. Також отвір потрібно зашити ниткою або скріпити зубочистками.

Індичку потрібно загорнути у фольгу так, щоб під нею циркулювало повітря.

Новорічні страви. Фото: Claudio Schwarz/Unsplash

Духовку розігріти до 220 градусів та запікати птицю 45 хвилин, потім знизити температуру до 180 градусів та запікати ще 3 години.

Потім слід відкрити фольгу, збільшити температуру до 230 градусів і готувати, доки індичка не зарум'яниться — близько 30 хвилин. Якщо низ зарум'янився недостатньо, її треба перевернути. Щоб перевірити чи приготувався птах, його потрібно проткнути за допомогою дерев'яної шпажки. З готової індички має виділятися прозорий сік. Після приготування блюдо варто залишити відпочити на 30 хвилин.

Картопляний гратен

Як приготувати картопляний гратен. Фото: Gert Olesen/Pixabay

Відмінним гарніром для святкового столу стане картопляний гратен. Така страва дуже популярна у Франції. Найважливіше у приготуванні гратена – правильно підібрати температурний режим, щоб утворилася скоринка, а середина пропеклася.

  • картопля — 750 г;
  • молоко — 250 мл;
  • вершки – 300 мл;
  • часник — 1 зубчик;
  • сир — 20-40 г;
  • сіль, перець — за смаком;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • мелений мускатний горіх — щіпка;
  • масло рослинне.

Наріжте очищену картоплю кружальцями завтовшки близько 3 мм. Картопля викладіть у широку каструлю або сотейник, залийте 200-300 мл вершками, щоб вони повністю покрили картоплю. Далі потрібно додати сіль, перець, часник роздавлений ножем, дрібку мускатного горіха та лавровий лист.

Новорічні страви з різних країн. Фото: Suppenkasper/Pixabay

Поставте сотейник на середній вогонь, доведіть до кипіння та варіть 5-7 хвилин. Якщо при варінні вершки сильно загуснули, їх можна розбавити молоком.

Суміш потрібно викласти у форму для випікання, накрити фольгою та поставити у розігріту до 160 градусів духовку на 30 хвилин. Після цього потрібно зняти фольгу, посипати картоплю сиром та залишити гратен ще на 10 хвилин.

Котекіно

Як готувати котекіно. Фото: Andrea Tosatto/flickr

В Італії на свята, особливо на Різдво, популярні ковбаски зі свинини — котекіно. Зазвичай їх подають із картопляним пюре або сочевицею. Для приготування ковбасок знадобиться:

  • свинина — 750 г;
  • сало — 250 г;
  • ягоди ялівцю — 15 г;
  • сіль морська — 15 г;
  • перець чорний — за смаком;
  • перець чорний горошком — за смаком;
  • мускатний горіх мелений — за смаком;
  • кориця мелена — за смаком;
  • кишка — 1 шт.

Для страви можна взяти свинячу шию на кістці. У традиційному рецепті беруть м'ясо з ноги, у будь-якому разі воно обов'язково має бути зі шкіркою. Потрібно відокремити м'ясо від кістки, а сало від шкіри. Також з м'яса та сала потрібно зрізати усі жилки. Саму шкірку потрібно максимально зачистити та бланшувати в окропі близько 10 хвилин.

Крім того, за 30 хвилин до початку приготування потрібно замочити свинячу кишку діаметром 4 см у воді нагрітій до 40 градусів. На дві ковбаски знадобиться 70 см кишки. Тому все залежить від того, скільки ковбасок ви плануєте готувати.

Бланшировану шкірку потрібно нарізати дрібним кубиком. Далі потрібно взяти м'ясорубку або комбайн і прокрутити спочатку сало, потім м'ясо і потім шкірки. Ягоди ялівцю потрібно подрібнити у кавомолці, разом з іншими спеціями висипати у фарш.

Далі потрібно ретельно перемішати фарш, вимішувати його доведеться близько 15 хвилин.

Кишку потрібно промити всередині теплою водою і на кінці зав'язати вузлик. Якщо ваш комбайн має насадку для сосисок, то варто використовувати її. Якщо ж її немає, то можна використовувати обрізане гирло від пляшки.

Оболонку потрібно наповнити фаршем досить щільно, проте не до твердого стану, інакше фарш у процесі приготування почне розширюватися і ковбаска може луснути. Після заповнення ковбаски потрібно зав'язати її кінчик і тільки потім приступити до другої.

Варто дати ковбасі відпочити в холодильнику, так само їх можна заморозити і зберігати в холодильнику, якщо приготували занадто багато.

Перед варінням варто проколоти ковбасу товстою голкою біля вузликів і зробити кілька дірок по всій довжині.

Варити ковбасу потрібно у великій кількості води підсоленої близько 30 хвилин. Також ковбасу можна приготувати у мультиварці, проте варити її доведеться 2,5 години.

Також перед подачею ковбасу можна підсмажити на сухій сковороді до золотистого кольору.

Фаршировані артишоки

Як приготувати артишок. Фото: Siniz Kim/Unsplash

Фаршировані артишоки є дуже популярною різдвяною святковою стравою в деяких регіонах Іспанії. Така страва здатна прикрасити будь-який стіл та здивувати гостей.

  • артишок — 500 г;
  • курячий фарш — 250 г;
  • біла цибуля 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • мигдаль рубаний 4 ст.
  • лимон — 1 шт;
  • тертий Пармезан — 3 ст.
  • тертий Едам — за смаком;
  • вершкове масло — 1 ст.л.;
  • перець, морська сіль — за смаком;
  • прованські трави;
  • мускатний горіх – 0.5 ч.л.

Артишок на новорічному столі. Фото: Alice Enstrom / Pexels

Спершу треба зварити артишоки. У каструлю потрібно налити три склянки води і почекати, поки вона закипить. Потім слід посолити воду, додати лимонний сік і покласти артишоки. Варити їх потрібно 15 хвилин, далі їх перекласти в сито і остудити.

На сковороді на вершковому маслі потрібно посмажити цибулю та часник до золотистого кольору. Далі потрібно додати фарш і смажити його 5 хвилин, постійно помішуючи, після додати мигдаль, спеції і готувати ще 5-7 хвилин.

Після цього потрібно додати у фарш Пармезан і перемішати. Сумішшю потрібно фарширувати артишоки і помістити в розігріту до 190 градусів духовку на 15-20 хвилин. Готові артишоки можна посипати сиром Едам. Подавати страву можна з соусом тартар або соєвим соусом.

Панеттоне

Як приготувати панеттоне. Фото: Vicky Ng/Unsplash

Десертом на святковому столі може стати традиційний італійський пиріг панеттон. Він дуже нагадує великодні паски, проте італійці готують його також і на Різдво.

Для святкового десерту знадобиться:

  • свіжі дріжджі — 25 г;
  • вода — 100 мл;
  • молоко — 200 мл;
  • цукор — 150 г;
  • яйце — 2 шт;
  • вершкове масло — 250 г;
  • лимонна цедра — 1 ст. л.;
  • сіль — 1/4 л.;
  • ванільний цукор — 1 пакетик;
  • родзинки — 150 г;
  • цукати — 150 г;
  • коньяк — 0,5 ст.;
  • борошно — 600 г.

Ідеї для святкового столу. Фото: blackieshoot/Unsplash

Перед випіканням потрібно замочити родзинки та цукати в коньяку, найкраще це робити за один-два дні до приготування. Поставити ємність краще в темне місце за кімнатної температури. Перед замішуванням тіста родзинки потрібно промити і обсушити, а цукати нарізати, якщо вони великі.

Яйця та олія повинні бути кімнатної температури, тому їх потрібно дістати заздалегідь.

Для тесту потрібно покришити дріжджі в тиску і розтерти їх із двома столовими ложками цукру. Далі потрібно влити теплу воду та перемішати. Туди ж просіяти 100 г борошна і знову перемішати. Опару потрібно накрити рушником та поставити в тепле місце на 20 хвилин. Після того як опара підніметься, потрібно збити яйця і додати в неї разом з цукром. Також потрібно влити у неї тепле молоко.

Потроху треба додати решту борошна, бажано його просіяти. Разом із борошном потрібно додати сіль, ванілін та лимонну цедру. Наприкінці потрібно вмісити в тісто розм'якшене вершкове масло.

Святковий десерт. Фото: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash

Після того, як тісто готове, його треба викласти в змащену рослинною олією миску, накрити рушником і залишити в теплі на 1,5 години.

Родзинки та цукати потрібно додавати коли тісто збільшиться вдвічі і стане пишним та м'яким. Щоб родзинки та цукати не осідали вниз під час випікання їх необхідно змішати з парою ложок борошна. Тісто потрібно вийняти з миски та вмісити в нього цукати з родзинками.

Форми для випічки потрібно змастити м'якою вершковою олією, використовувати можна паперові форми для паски. Форму потрібно заповнити тестом на дві третини та залишити кекси у теплому місці на півгодини.

Тим часом, духовку потрібно розігріти до 200 градусів. Форми з тістом слід поставити на середній рівень і випікати 20 хвилин при 200 градусах, після чого температуру потрібно зменшити до 160 градусів. Кекси будуть готуватися ще 25 хвилин. Щоб перевірити готовність можна перевірити випічку шпажкою.

Що приготувати до свят. Фото: Giordano Rossoni/Unsplash

Якщо ж кекси придбали рум'яну скоринку, але тісто не пропеклося зсередини, можна накрити форми листом фольги для запікання, а на дно духовки поставити сковороду з водою.

До подачі панеттоне повинні трохи охолонути у формах. Також їх можна посипати цукровою пудрою або полити лимонною глазур'ю.

Зображення на обкладинці: Dan Wirdefalk/Pixabay

Читати на The Page

Здоров'я

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Гастро/Їжа

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів

Гастро/Їжа

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування