Найкращий французький шеф-кухар року, володар двох зірок Мішлен Едуард Лубе розповів і показав Style, як правильно почистити та приготувати артишок.
Як почистити артишок
- Відриваємо листя від стебла.
- Відламуємо нижні листки з плоду, залишаючи невелику частину біля основи.
- Відрізаємо стебло, залишаючи пару сантиметрів.
- Чистимо артишок, як яблуко (ніби зрізаючи шкірку).
- Чистимо ніжку артишоку, що залишилася.
- Акуратно зрізаємо верхівку артишоку.
- Щоб артишок не потемнів, змащуємо його лимоном, а потім кладемо у воду, куди додаємо сік лимона.
- Стебло, яке відрізали, чистимо й нарізаємо шматочками.
Як приготувати артишок
Фірмовий рецепт Едуарда Лубе — артишок баригуль із трюфелем і ягодами ялівцю. Щоб приготувати цю страву на 4 порції, знадобляться:
- 12 артишоків
- 2 морквини
- 1 цибулина
- 4 столові ложки білого вина
- 2 столові ложки білого оцту
- 1/4 літра води
- 1 гілочка розмарину
- 2 лаврові листи
- 1 дрібка солі
- 12 зерен коріандру
- 5 ягід ялівцю
- 80 грамів сала
- естрагон
- петрушка
- трюфель
- оливкова олія
- вершкове масло
Готуємо артишок баригуль:
- Чистимо артишоки, кладемо їх у воду із соком лимона.
- Ріжемо кубиками моркву, цибулю, сало.
- Кладемо в каструлю оливкову олію та вершкове масло, цибулю, сало, моркву. Готуємо, помішуючи.
- Додаємо в каструлю артишоки, помішуємо.
- Додаємо біле вино та білий оцет. Трохи випаровуємо вино та оцет.
- Додаємо воду із соком лимона, у якій лежали артишоки.
- Додаємо два лаврові листки, дрібку солі, гілочку розмарину, 5 ягід ялівцю, 12 зерен коріандру.
- Коли вода закипить, робимо вогонь менше. Залишаємо томитися протягом 35-40 хвилин.
- Під час подачі додаємо естрагон, петрушку та трюфель.