Я — француженка, директорка Франко-української торгово-промислової палати. Вивчаю зв'язок між культурами та кухнями України і Франції. І вважаю гастрономію чудовою можливістю відкрити для себе місто. Тож почала збирати в ресторанний гід «кулінарні» пам'ятки, які допоможуть місцевим жителям, емігрантам і туристам відкрити для себе українські міста по-новому. Так з'явився гід The Pink Guide — Best Restaurants Kyiv & Odessa. Хочу поділитися із Style своїми улюбленими ресторанами Києва та розповісти, як обираю заклади для відвідування.
Азійська кухня в Bao
Обожнюю азійську кухню, саме тому мені дуже імпонує Bao. У закладі чудовий інтер’єр. Тут завжди багато відвідувачів, і це дуже гарне місце для проведення вечірок. На кухні Ектор Хіменес Браво пропонує відомі класичні страви, але виконані в дуже сучасний спосіб: качку по-пекінськи (Pekin duck), дім-сам і смажений рис. На окрему увагу заслуговує «бізнес-ланч». Це завжди велика порція смачної страви, яку дуже швидко подають. Ресторани такого класу рідко пропонують бізнес-ланчі, тому я звертаю на це особливу увагу. Щоб добре провести час і скуштувати сучасні китайські страви, Bao — безпрограшний варіант.
Атмосфера в ресторані «Жизнь замечательных людей» (ЖЗЛ)
Мені подобається обідати в ЖЗЛ, тут можна сісти за барну стійку та спокійно поспілкуватися з подругою. Цей ресторан із приємною молодіжною атмосферою та стильним інтер’єром. З року в рік ЖЗЛ залишається одним із моїх фаворитів. Мої улюблені страви тут — піти Yafo та Lima Lima. Важко навіть визначитися, що мені подобається більше: я розриваюся між креветками та яловичиною. Тому завжди прошу своїх подруг замовляти ці страви, щоб ми могли поділитися. Курка Масала теж є неперевершеною. Нещодавно я протестувала їхню службу доставки додому. Страви приїжджають ще гарячими в красивих акуратних боксах, тому рекомендую.
Українська кухня в ресторанах «100 років тому вперед» та «Хуторець на Дніпрі»
Мені до вподоби українська кухня. Як на мене, вона здорова й достатньо овочева. Я навіть по-справжньому навчилася цінувати борщ, вареники, голубці й котлету по-київськи (зізнаюся, із салом ще важкувато). Для святкового вечора я, імовірно, обрала б ресторан «Хуторець на Дніпрі».
А в пошуках сучасності, переосмислення та унікальних смаків пішла б до «100 років тому вперед». Шеф-кухар Євген Клопотенко просто чудовий і дуже винахідливий. Найпростіше й найцікавіше, напевно, буде обрати страву навмання і просто насолоджуватися смаками.
Авторська кухня в Chef's Table
З-поміж нових ресторанів Києва найкращим із кращих для мене є Chef's Table — авторський ресторан шеф-кухаря Володимира Ярославського. Він пропонує креативні страви з використанням виняткових продуктів: фуа-гра, м’яса голуба, устриць, крабів. Дуже раджу вибрати пляшку хорошого вина в Goodwine (саме там, на другому поверсі, розташований ресторан) і спробувати дегустаційне меню (6 невеликих страв). Ви не пошкодуєте. Мені й досі сниться хліб бріош із солоним маслом. Як на мене, це місце для справжніх гурманів.
Японська кухня у Virgin Izakaya Bar
Не можна говорити про нові ресторани української столиці, не згадавши про Virgin Izakaya Bar. Почувши назву, може скластися враження, що це лише коктейль-бар, проте це хороший японський ресторан. Тут можна скуштувати суші, яких не знайдете більш ніде в Україні. І безліч інших страв з яскравим смаком. Мені подобається тапас, яким можна ділитися в компанії. На вихідних це жваве й веселе місце із чудовими діджеями. А під час обіду атмосфера досить спокійна — найкраща, щоб насолоджуватися їжею.
Паназійська кухня у Fenix
Fenix — ресторан, у якому об’єднано два напрямки: паназійська та італійська кухні. Як на мене, паназійський бік цього ресторану дійсно дуже вдалий. Особливо хочу відзначити те, що риба тут завжди приготована досконало. Чорна тріска, чилійський морський окунь або сашимі Сан-Жака є неймовірно смачними. Сервіс у ресторані дуже професійний і стриманий. Ви будете приємно здивовані рекомендаціями страв від офіціантів. Це місце для вечері з друзями або для романтичного вечора.
Обрати декілька улюблених ресторанів насправді складно. Усі 140 закладів із путівника — мої фаворити, кожен із яких пройшов незалежний відбір. У мене є улюблені ресторани для кожної конкретної події: вечері на двох, зустрічі з подругами, сімейних обідів, ділових зустрічей або вечірок.
Під час вибору закладу я також завжди звертаю увагу на час доби й те, з ким туди йду. З дітьми я віддаю перевагу місцям, що подобаються їм. Наприклад, Mimosa Burger або Napule. Раніше, коли доньки були ще маленькими, ми частіше відвідували ресторани з інтерактивними дитячими розвагами, наприклад Vino e Cucina. А от із моїми батьками ми, найімовірніше, підемо до спокійних тихих закладів, як-от Dom N10 або Citronelle.
Крім того, усе залежить від бажання й особистих переваг: суші чи екзотичні смаки, смачна паста чи піца, хороший стейк чи риба. Або зрозуміла їжа: добрий гамбургер або великий шматочок торта чи приємний коктейль. Якщо хочете по-справжньому отримати задоволення від походу до ресторану, варто звертати увагу на кожну деталь.
Фото на обкладинці: Jay Wannington / Unsplash
Редакція не несе відповідальності за зміст матеріалу і може не поділяти точку зору його автора