Facebook Pixel

Зростання ВВП України в травні 2024 пригальмувало до 3,5%

Зростання реального ВВП України знижується вже третій місяць поспіль через атаки з боку рф на українські електростанції. За даними Інституту економічних досліджень і політики (ІЕД), у травні зростання ВВП становило 3,5% порівняно з попереднім роком, тоді як у квітні цей показник становив 4,2%, а у березні — 4,9%. Ці дані було опубліковано в останньому звіті Місячного економічного моніторингу України (МЕМУ).

Через руйнування до половини потужностей генерації електроенергії було запроваджено обмеження на постачання електроенергії для бізнесу. Це призвело до уповільнення темпів зростання валової доданої вартості (ВДВ) у переробній промисловості з 11% дпр до 5% дпр, згідно з оцінкою.

Транспортна ВДВ реально зросла на майже 15% порівняно з 11% у квітні, переважно завдяки розблокуванню західного кордону та статистичному ефекту. Український морський шлях підтримує високий рівень експорту через морські порти, включаючи не лише зернові, а й залізняк та продукцію металургії. Компанія «Укрзалізниця» також зазначає зростання перевезень товарів більш ніж на 30%.

Морський коридор також сприяв збільшенню обсягів торгівлі на 6%.

У травні поточного року споживча інфляція становила 3,3%, як і у три попередні місяці. Незважаючи на значне зниження світових цін на сировину порівняно з передвоєнним рівнем, зростання витрат через знецінення гривні та підвищення заробітних плат все ще чинить тиск на економіку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉