Facebook Pixel

Заступник міністра економіки розповів про IPO топ-10 державних компаній

Уряд розробляє реформу корпоративного управління в десяти найбільших державних компаніях України в рамках підготовки до виходу на біржу.

До цього списку входять «Нафтогаз», «Укрпошта», «Укрзалізниця». «Енергоатом» та інші, розповів у інтерв’ю The Page перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Павло Кухта.

«Треба серйозно зайнятись тим, щоб компанією не керували вручну з боку держави, тому що жоден інвестор туди не прийде. Підприємство має перебувати у державній власності, але керувати ним треба через сучасну систему корпоративного управління, яка з одного боку враховуватиме інтереси держави як акціонера, а з іншого — перебуватиме на певній відстані від прямого управління. Тож і працювати буде, як нормальна західна публічна компанія».

Павло Кухта

Павло Кухта

колишній виконувач обов'язків міністра економіки України

За словами Кухти, ця реформа вже майже завершена в «Нафтогазі» та в «Укрзалізниці», а в «Енергоатомі» її ще взагалі не розпочали.

Коментуючи IPO «Укрзалізниці», Кухта розповів, що приватизувати компанію зараз неможливо. Підприємство потрібно залишити в державній власності і привнести фінансові ресурси, провести експертизу приватного сектору, запровадити елемент дисциплінування з боку приватного сектору.

Кухта також заявив, що інтерес до вищеназваних компаній проявляють саме західні інвестори. «Придивляються» вони і до «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії», «Одеського припортового заводу» та до «Електроважмашу».

Контекст. Про те, що «Укрзалізниця» планує протягом найближчих тижнів запустити процес виходу на біржу, стало відомо в жовтні 2019 року. Екскерівник компанії Євген Кравцов тоді заявляв, що це займе щонайменше рік, але, найімовірніше, триватиме близько трьох років. Через два тижні потому Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міністерство інфраструктури та «Укрзалізниця» підписали меморандум про підготовку компанії до першого публічного продажу її акцій.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук 21 жовтня минулого року допустив часткову приватизацію через первинне публічне розміщення акцій ще одного українського держпідприємства — «Укрпошти».

Подякувати 🎉