Facebook Pixel

З 1 січня 2023 японські страхові компанії припиняють страхування суден для всієї росії

З 1 січня 2023 три японські страхові компанії припинять страхувати кораблі від пошкоджень, завданих війною, у всіх російських водах. Це рішення може вплинути на імпорт до Японії енергоресурсів, включаючи скраплений газ по проекту «Сахалін-2», повідомило агентство Nikkei.

Компанії Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance та Mitsui Sumitomo Insurance офіційно повідомили судновласників про це рішення в п'ятницю.

Нарешті через 10 місяців після початку російського вторгнення в Україну страховики пішли на цей крок. Він був викликаний тим, що закордонні перестрахові компанії відмовилися брати на себе ризики, пов’язані з росією.

Таким чином, з січня 2023 року покриття збитків від війни не надаватиметься ніде в російських водах – навіть на Далекому Сході, далеко від війни в Україні.

Страховку мають майже всі судна та судноплавні компанії. Відсутність страхового покриття для російських вод зробить плавання туди надто ризикованим для більшості операторів.

Постраждає також морський імпорт в Японію зрідженого природного газу з російського проекту «Сахалін-2» та інших місць.

Перед тим, як пройти через українські та російські води, судновласники повинні оформити додаткове страхування від військового збитку. З 2023 року японські страховики більше не надаватимуть таку послугу.

Nikkei коментує, що світова страхова галузь переглянула відношення до ризиків війни в Україні. Новина з Японії свідчить, що страховики поширили потенційну небезпеку за межі Чорного та Азовського морів, далеко від фактичних бойових дій.

У лютому Об’єднаний військовий комітет Лондона, який видає рекомендації для морських страховиків, додав води навколо України до свого списку зон високого ризику. До комітету входять представники найбільшої страхової асоціації світу Lloyd's Market Association. У квітні комітет розширив категорію ризику на всю Росію.

Після різдвяних свят три японські страховики можуть домовитись з перестраховими компаніями щодо можливого відновлення покриття.

Подякувати 🎉