Facebook Pixel

З 1 січня 2023 року почався імпорт електроенергії в Україну – Міненерго

З січня 2023 року розпочався імпорт електроенергії в Україну з Європи. Поки що він відбувається в невеликих обсягах, однак Міністерство енергетики розраховує на його збільшення, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Quote«Наразі імпорт невеликий, але він триває лише з 1 січня. Ба більше, ми створили можливість для підприємств закуповувати, і це відповідно впливатиме на постачання та можливе обмеження в постачаннях», — сказав Галущенко.

Міністр зазначив, що можливі обсяги імпорту залежатимуть від ситуації з ремонтами блоків і їхнім входженням у роботу енергосистеми найближчими днями.

Quote«Багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть, але, безумовно, на імпорт ми також розраховуємо», — додав він.

За словами міністра, питанням імпорту сьогодні займаються багато трейдерів - не лише державна ЕКУ, а й приватні, наприклад, компанія «Енергетичні ресурси України» (ЕРУ), група ДТЕК.

Міненерго погодило комерційні перетоки між країнами ЄС і Україною (спільно з Молдовою) обсягом 0,7 ГВт уночі та 0,6 ГВт удень.

Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірній піковий період, проте залучення імпорту значно знижує обсяг небалансу.

Нагадаємо, що із середини лютого 2023 року в Києві можна буде не боятися блекаутів. У столиці реалізується план, завдяки якому Київ зможе уникнути тотальних вимкнень електроенергії. Нова схема електроживлення буде заснована на резервній генерації, зокрема, для водоканалів і систем теплопостачання.

Подякувати 🎉