Facebook Pixel

Російський мільярдер закликає Африку чинити тиск на ЄС через санкції

Російський мільярдер Андрій Мельниченко лобіює інтереси політиків в Африці, щоб змусити Європейський Союз «знайти спосіб розв'язання проблеми санкцій». На думку Мельниченка, санкції перешкоджають потокам продовольства та життєво важливих поживних речовин для сільськогосподарських культур.

Про це пише Bloomberg.

Хоча Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів добрив, цього року вона виробила менше продукції після вторгнення в Україну та введення санкцій. За словами Мельниченка, це позначилося на 8 млн тонн російських постачань і ще 1 млн тонн із заводів «ЄвроХіму» у Європі. Брак поживних речовин збільшує витрати на сільське господарство та знижує врожайність, що зрештою відбивається на споживачах, оскільки ціни на харчові продукти зростають.

Мельниченко прилетів до ПАР, щоб лобіювати інтереси політиків у кулуарах передвиборчої конференції владного Африканського національного конгресу. Він хоче, щоб найпромисловіша країна континенту підтримала його прохання до ЄС розв'язати це питання, заявивши, що прогнозовані постачання добрив, втрачені через санкції протягом 12 місяців, дадуть змогу виростити достатньо зерна, щоб нагодувати понад 200 млн людей.

Quote «Я не думаю, що людям, які страждають через брак продовольства, потрібно брати чийсь бік у конфлікті», — сказав Мельниченко в інтерв'ю

Контекст. США та Франція намагаються протистояти російському впливу в Африці, включно із зусиллями Кремля пов'язати цьогорічну продовольчу кризу з європейськими санкціями. Ціни на зернові культури злетіли після того, як Росія заблокувала чорноморські зернові порти України, збільшивши ризик голоду в деяких частинах Африки, до відкриття експортного коридору в рамках угоди, укладеної за посередництва Туреччини та Організації Об'єднаних Націй.

Подякувати 🎉