Facebook Pixel

Європарламент закликав запросити Україну до НАТО

У четвер, 15 червня, Європейський парламент закликав держави НАТО запросити Україну в Альянс. За відповідну резолюцію проголосували більшість депутатів. Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Під час ухвалення рішення 425 депутатів проголосували «за», 38 «проти», ще 42 «утрималися». Вони очікують, що процес приєднання України до НАТО відбудеться після закінчення війни й завершиться якомога швидше.

Як Україну можуть наблизити до НАТО, не приймаючи до Альянсу

Держави — члени НАТО працюють над завершенням плану надання довгострокової безпекової підтримки Києву. Союзники вирішують, як найкраще надати Україні допомогу, поки вона не вступила до Альянсу, повідомляє Reuters.

Офіційні особи говорять, що Київ поступово має привести сили безпеки до оперативних і технічних стандартів НАТО. Посол США вважає, що вони мають дійти консенсусу ближче до саміту у Вільнюсі, який відбудеться 11 — 12 липня.

Польща разом із низкою країн Східної Європи закликають НАТО окреслити чіткі кроки до можливого членства України за прискореною програмою. Проте в США та Німеччині з обережністю ставляться до ідей і рішень, які «можуть наблизити Альянс до активної війни з росією».

Можливе підвищення статусу України для НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно висловився щодо ймовірного підвищення статусу України та створення Ради Україна — НАТО. Він пояснив, чим вона відрізнятиметься від комісії, яка діє зараз.

Quote«Є велика різниця між комісією та радою, коли йдеться про НАТО та структуру Альянсу. Комісія – це коли союзники зустрічаються з одним партнером. У межах комісії Україна – НАТО 31 союзник зустрічається з Україною. Якщо союзники погодяться створити Раду Україна – НАТО, то буде 32 рівних: 31 союзник і Україна сидітимуть за одним столом у рівних умовах. Це буде орган, який вироблятиме рішення й матиме глибоку структуру, з підкомітетами тощо», — заявив Столтенберг.

У середу, 14 червня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував можливе заснування Ради Україна — НАТО без рішучого кроку до членства. Він вважає, що «заснувати у Вільнюсі Раду Україна — НАТО без рішучого кроку до членства – однаково, що надати танк без гармати». НАТО потрібна Україна як держава — член Альянсу, а не просто привілейований партнер, наголосив міністр після зустрічі з німецькою колегою Анналеною Бербок.

Подякувати 🎉